Bosetter-venner frykter politisk hevn fra ultra-ortodokse

Det nasjonalreligiøse regjeringspartiet Bayit Yehudi gjorde alt for å holde de ultra-ortodokse utenfor regjeringen. Nå ønsker de hevn, tror Chaim Levinson.

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israels religiøse zionister skapte en rift i forholdet med de ultra-ortodokse under og etter valgkampen i vinter, som aldri kan bli leget. Det hevdet de ultra-ortodokse politikerne, da Bayit Yehudi gjorde alt de kunne – i allianse med Yesh Atid – for å holde ultra-ortodokse partier utenfor regjeringskontorene.

De truet med å ødelegge for det nasjonalreligiøse partiets kjæreste støttespillere: Bosetterne på Vestbredden. Nå tror bosetningskorrespondent i Ha’aretz, Chaim Levinson, at de ultra-ortodokse er villige til å støtte fredsprosessen, i bytte mot mer statlige midler til sine skoler.

Blant de som er imot fredsprosessen er det to grupper: Én av dem tror fredsprosessen er useriøs og aldri vil føre noe sted, som Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. Den andre gruppen frykter at prosessen faktisk er seriøs og frykter at de vil tape en avstemning i Knesset glatt.

De arabiske partiene, Hatnua, Meretz, Arbeiderpartiet, Kadima, 16 av de 19 Yesh Atid-representantene tilsvarer alene 54 Knesset-stemmer. Når en i tillegg regner med den sentrumsorienterte delen i både Likud og Israel Beiteinu blir tallet godt over 60 representanter – som er halvparten av Knesset. I tillegg frykter gruppen, ifølge Levinson, at de ultra-ortodokse partiene kan komme til å tilby sin støtte til en fredsavtale, i bytte mot å beholde mer penger til sine skoler.

Skal fredsprosessens motstandere i Knesset og bosetterne forsøke å gjøre livet vanskeligere for statsminister Benjamin Netanyahu mens samtalene pågår, vil det trolig slå tilbake på dem selv, mener han. Netanyahu vil da trolig bevege seg mot venstre i spørsmålet, mens de som støtter forhandlingene vil få en fornyet kampvilje.

Forrige artikkelSteinitz kastet ut av regjeringsmøte
Neste artikkelYitzhak Yosef og David Lau nye sjefsrabbinere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no