Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bosetter-venner frykter politisk hevn fra ultra-ortodokse

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Det nasjonalreligiøse regjeringspartiet Bayit Yehudi gjorde alt for å holde de ultra-ortodokse utenfor regjeringen. Nå ønsker de hevn, tror Chaim Levinson.

Israels religiøse zionister skapte en rift i forholdet med de ultra-ortodokse under og etter valgkampen i vinter, som aldri kan bli leget. Det hevdet de ultra-ortodokse politikerne, da Bayit Yehudi gjorde alt de kunne – i allianse med Yesh Atid – for å holde ultra-ortodokse partier utenfor regjeringskontorene.

De truet med å ødelegge for det nasjonalreligiøse partiets kjæreste støttespillere: Bosetterne på Vestbredden. Nå tror bosetningskorrespondent i Ha’aretz, Chaim Levinson, at de ultra-ortodokse er villige til å støtte fredsprosessen, i bytte mot mer statlige midler til sine skoler.

Blant de som er imot fredsprosessen er det to grupper: Én av dem tror fredsprosessen er useriøs og aldri vil føre noe sted, som Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. Den andre gruppen frykter at prosessen faktisk er seriøs og frykter at de vil tape en avstemning i Knesset glatt.

De arabiske partiene, Hatnua, Meretz, Arbeiderpartiet, Kadima, 16 av de 19 Yesh Atid-representantene tilsvarer alene 54 Knesset-stemmer. Når en i tillegg regner med den sentrumsorienterte delen i både Likud og Israel Beiteinu blir tallet godt over 60 representanter – som er halvparten av Knesset. I tillegg frykter gruppen, ifølge Levinson, at de ultra-ortodokse partiene kan komme til å tilby sin støtte til en fredsavtale, i bytte mot å beholde mer penger til sine skoler.

Skal fredsprosessens motstandere i Knesset og bosetterne forsøke å gjøre livet vanskeligere for statsminister Benjamin Netanyahu mens samtalene pågår, vil det trolig slå tilbake på dem selv, mener han. Netanyahu vil da trolig bevege seg mot venstre i spørsmålet, mens de som støtter forhandlingene vil få en fornyet kampvilje.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart