Israel begrenser samarbeid med EU

EU har bestemt seg for å forby alle kontrakter med institusjoner som opererer i bosetningene, har frustrert forsvarsminister Moshe Ya’alon (t.h. i bildet). Han ber nå forsvaret om å ha så lite kontakt med EU-representanter som mulig.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon (f.h.) og USAs forsvarsminister Chuck Hagel inspirerer IDF-soldater. (Foto: Erin A. Kirk-Cuomo, USAs forsvarsdepartement)
Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon (f.h.) og USAs forsvarsminister Chuck Hagel inspirerer IDF-soldater. (Foto: Erin A. Kirk-Cuomo, USAs forsvarsdepartement)

Forrige uke bestemte EU seg for å forby alle bånd, avtaler og kontrakter med Israel som har med bosetningene på Vestbredden å gjøre. Ifølge EU okkuperer Israel Vestbredden ulovlig. Derfor er også bosetningene ulovlige, mener de, og håper beslutningen kan være med å presse fram nye fredsforhandlinger med PA.

Forsvarsminister Moshe Ya’alon har ifølge Yedioth Aharonoth gitt IDF instrukser om å stanse tilnærmet alt samarbeid med EU på Vestbredden og Gaza-stripen. For eksempel vil ikke lenger EU-representanter som arbeider med infrastrukturprosjekter i de palestinske områdene, kunne få assistanse fra det israelske forsvaret. Trolig vil også EUs medarbeidere få problemer med å komme seg inn på Gaza-stripen framover.

Ya’alon skriver i en pressemelding at en boikott av bosetningene “gjør EU til en partisk mekler i forhandlingene og må derfor akseptere resultatene av det”. Forsvarsministeren har øverste myndighet i bosetningene på Vestbredden, siden israelsk lov ikke er gjeldende her.

Forrige artikkelTyrkia krever større innrømmelser fra Israel
Neste artikkel– Forhandlinger avhengig av fangefrigjøring
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no