Budsjett vedtatt etter 15 timers maratondebatt

Opposisjonen fikk gjennom sin “filibuster” i Knesset, sikret seg et kompromiss med regjeringen om statsbudsjettet.

Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)

Etter en 15 timers debatt i Knesset og 4.700 innvendinger mot finansminister Yair Lapids statsbudsjett for 2013-2014, endte det hele med en løsning natt til tirsdag. Budsjettet ble vedtatt med 58 mot 43 stemmer, etter at statsminister Benjamin Netanyahu inngikk et kompromiss med opposisjonen, rapporterer Times of Israel.

Budsjettforslaget er svært kontroversielt i Israel, siden det øker inntektsskatten med én og to prosent, samt senker barnebidragene. Regjeringen har måttet spare inn et underskudd fra 2012 på nesten 60 milliarder kroner. Alt dette måtte på plass innen Knesset tar sommerferie til fredag, for å unngå at nasjonalforsamlingen skulle bil oppløst og tvunget israelerne til nyvalg.

Det 600 milliarder kroner store budsjettet måtte gjennom en runde med kompromisser med opposisjonen, som ofte skjer i israelsk politikk. I likhet med slik filibusterloven fungerte i det amerikanske Senatet tidligere, kan opposisjonen blokkere avstemningen av vedtak de er imot ved å bruke så lang taletid de vil.

For å unngå nyvalg, som kunne blitt resultatet i Israel denne gangen, valgte regjeringen å gi etter for enkelte av opposisjonens krav. Heller ikke opposisjonen er for øyeblikket interessert i en ny valgprosess, siden de ønsker å stille seg bak fredsprosessen og mener regjeringspartiene bare taper troverdighet med den haltende tilstanden Israels økonomi nå er i.

Forrige artikkelAbbas: “Ikke en eneste israeler” i framtidig palestinsk stat
Neste artikkelHer fortsetter fredsprosessen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no