Knesset nær folkeavstemningsvedtak

Regjeringens forslag om å avholde folkeavstemning om framtidige tilbaketrekninger fra Vestbredden fikk torsdag morgen grønt lys under første behandling i Knesset.
Israels nasjonalforsamling Knesset (Foto: Rachel Barenblat, flickr.com)
Israels nasjonalforsamling Knesset (Foto: Rachel Barenblat, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Lovforslaget er “designet” av statsminister Benjamin Netanyahu, for å redde en regjering der tostatsløsningen er et splittende spørsmål. Alle framtidige fredsavtaler eller ensidige tilbaketrekningsplaner må godkjennes av det israelske folket, om forslaget kommer seg gjennom de to neste voteringsrundene.

Times of Israel rapporterer at 66 Knesset-representanter stemte for forslaget, mens 45 stemte imot, i det siste plenumsmøtet før sommerferien torsdag morgen. De to siste voteringsrundene, eller “høringene” som de kaller dem i Israel, vil finne sted kort tid etter at nasjonalforsamlingen er tilbake.

Israel har i realiteten ingen grunnlov, men har “basisloven” som er så tung at Høyesterett ikke kan røre den og kreve den endret. I 2010, da den forrige Netanyahu-ledede koalisjonen bestemte at alle framtidige fredsavtaler må godkjennes med to-tredjedels Knesset-flertall, var det en endring av basisloven. Denne endringen er grunnlaget som forslaget om folkeavstemning søker å forsterke.

Sperregrensen økes
Kun timer etter at forslaget ble stemt gjennom første høring, skjedde det samme med et annet lovendringsforslag, opplyser Yedioth Aharonoth. Regjeringen ønsker å innføre en rekke endringer i valglovene, for å sikre en mer stabil nasjonalforsamling med større partier.

Det betyr at sperregrensen er økt fra 2 til 4 prosent, forøvrig det samme som den er i Norge. Men forslaget er svært upopulært blant politikere fra mindre partier. Zahava Gal-On fra Meretz gråt på talerstolen i nasjonalforsamlingen, da hun skulle uttrykke sin motstand mot endringen.

Gal-On stod i flere minutter på talerstolen uten å si et ord og ble etterhvert støttet av hennes partifelle Nitzan Horowitz og Ahmed Tibi i United Arab List, som stod helt i ro med ansiktet mot veggen bak henne.

64 Knesset-medlemmer stemte for og 46 imot lovforslaget, i den første høringen. Det er imidlertid lite trolig at loven overlever de to neste voteringsrundene, uten at regjeringen kompromisser med småpartiene. Også regjeringspartiet Hatnua, med sine sju representanter i Knesset, har nektet å stille seg bak sine egne koalisjonspartnere i denne saken.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise