Høyesterett krever svar om eksportbeslutning

Hvorfor var det regjeringen og ikke Knesset, som bestemte hvor mye gass Israel skal eksportere? Det lurer Høyesterett på.

Høyesterettsbygningen i Jerusalem (Foto: Wikimedia Commons)
Høyesterettsbygningen i Jerusalem (Foto: Wikimedia Commons)

23. juni i år bestemte den israelske regjeringen at maks 40 prosent av gassreservene som er i ferd med å pumpes opp i israelsk farvann, skal eksporteres. Men saken var aldri innom Knesset. Det er en beslutning som har høstet kritikk fra opposisjonspolitikere, miljøorganisasjoner og medier i Israel.

– På tross av hvor viktig beslutningen er, og på tross av de forpliktelser de har til å forankre dette i et juridisk rammeverk i Knesset, har den israelske regjeringen latt være å ta de nødvendige demokratiske steg, og bestemt seg for å ikke ta saken gjennom en demokratisk, gjennomsiktig og omfattende diskusjon i nasjonalforsamlingen, hevder opposisjonsleder Shelly Yachimovich.

Men hun og hennes kolleger i opposisjonen er ikke de eneste som reagerer. Høyesterett i Israel har bestemt seg for å kalle staten – det vil si regjeringen – inn på teppet, for å få en forklaring på hvorfor saken aldri endte opp i parlamentet. De har til og med hoppet over et par normale juridiske prosesser, for å sikre at myndighetene må svare for seg så raskt som mulig.

– Netanyahu og Lapid kalte oss hallusinerende og populister. Nå ser vi at dommerne også ser verdien av en utvidet debatt om dette temaet, sier en talskvinne for miljøaktivistene i Green Course til Jerusalem Post.

 

Forrige artikkelNy iPhone kommer med israelsk teknologi?
Neste artikkelVannkrise i Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no