For store moralske krav til ledere?

Når alle mørke sider ved topplederes fortid blir brettet ut i mediene, vil det gjøre at færre faglig dyktige kandidater er villig til å ta jobben?
Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)
Jacob Frenkel. (Foto: Shachar Azvan, Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det har vakt oppsikt både i Israel og verden ellers at to faglig sterke kandidater til vervet som sentralbank-sjef i Israel har trukket seg fra ansettelses-prosessen. På IBAs engelske dagsrevy ble professor Shimon Shetreet, som også har vært minister, intervjuet om saken.

Spørsmålet var: Blir det stilt så store krav til moralsk og juridisk standard hos ledere at Israel går glipp av de faglig beste folkene til slike viktige jobber som sjef for sentralbanken (som svarer til Norges Bank hos oss)?

Intervjueren, Yochanan Elrom, sier at de to kandidatene trakk seg fordi de ble ydmyket, særlig av mediene. Shetreet svarte at Israel er blitt et veldig undersøkende (investigative) samfunn. Og israelerne forventer et meget høyt nivå av åpenhet og innsyn. Hvis vi graver grundig nok i fortiden til hver av oss, er det kanskje ganske mange som har ting de ikke uten videre ønsker skal bli offentlig.

Den første av kandidatene, Jacob A. Frenkel, hadde en episode i Hong Kong hvor han hadde spasert ut av en forretning uten å betale for varene. Nøyaktig hva som skjedde, er ikke klart. Frenkel selv sier det er en misforståelse. Men han ønsket tydeligvis ikke å ha denne saken og alle slags andre saker som måtte kunne graves opp offentliggjort i detaljer og ikke alltid vennlig i mediene. Shetreet antyder at den andre kandidaten hadde en kvinnehistorie som han ikke ville ha brettet ut. Og han kunne ikke vite hva som ellers kunne dukke opp.

Mange ønsker ikke å bli behandlet på den måten, å måtte forklare seg for alle slags medier om alle slags saker. Dermed er de ikke aktuelle kandidater til slike jobber.

Et problem i denne saken er at standarden for hva som kan godtas, er strammet inn de senere år. For 30 og 20 år siden, kanskje til og med for 10 år siden, var det mye som var godtatt som ikke er godtatt nå [for eksempel av seksuelle sidesprang]. Når folk dømmes etter dagens standard for ting de gjorde for mange år siden, blir det vanskelig for mange.

Kilde: Den engelske dagsrevyen på IBA søndag 4. august 2013.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPolioutbrudd i Sør-Israel
Neste artikkelGamle manuskripter blir hele med ny teknologi
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise