Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu fikk Iran-svarene han ønsket i Washington

USAs president Barack Obama geleider Israels statsminister Benjamin Netanyahu inn på Det ovale kontor i Det hvite hus, for det diplomatiske Iran-møtet mellom dem 30. september 2013. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
USAs president Barack Obama geleider Israels statsminister Benjamin Netanyahu inn på Det ovale kontor i Det hvite hus, for det diplomatiske Iran-møtet mellom dem 30. september 2013. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte både USAs president Barack Obama og medlemmer fra Senatets utenrikskomité i Washington. Han ble forsikret om at USA vil opprettholde presset mot Iran.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og USAs president Barack Obama (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og USAs president Barack Obama (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

Det er «helt soleklart» at Irans nye takt og tone ikke vil stanse vestlige sanksjoner, sa USA-president Barack Obama under gårsdagens møte med Benjamin Netanyahu. Jerusalem ønsket forsikringer om at sanksjonene vil fortsette, fram til Iran viser at de virkelig mener alvor. Det fikk Netanyahu, da han møtte Obama i Det hvite hus mandag.

– Vi er nødt til å teste diplomatiet. Vi er nødt til å se om de faktisk er seriøse og villige til å respektere internasjonale normer, internasjonal lov og internasjonale krav og løsninger, sa den amerikanske presidenten ifølge Jerusalem Post.

Støtte i Senatet
Statsminister Netanyahu uttalte at han ønsker ytterligere sanksjoner mot Iran og påpekte hvor viktig han mener det er å ikke falle for president Hassan Rouhanis nye linje uten konkrete resultater. Senere mandag kveld møtte han også medlemmer av Senatets utenrikskomité, rapporterer Times of Israel. Statsministeren gjentok budskapet og også her falt hans budskap i god jord.

– Diplomati uten press er trolig en meningsløs øvelse. Han tror at sanksjonene fungerer og jeg er enig, sa den republikanske senatoren Lindsey Graham etter møtet.

Lederen for komiteen, Robert Menendez (Dem.), sa at de står samlet i håpet på en diplomatisk løsning, og «helt bestemt på at amerikanske sikkerhetsmål aldri kan bli gjenstand for kompromiss».

– Har vokst opp
Holdningene til møtet mellom Netanyahu og Obama er delte i israelsk presse, som tolker møtets utfall og effekten det vil få på ulike måter. Diplomatisk korrespondent Barak Ravid i Ha’aretz ser tilbake på historien disse to statslederne har hatt, særlig i Obamas første presidentperiode og forrige Netanyahu-regjering. Grunnleggende politisk uenighet ble brettet ut for offentligheten, mens USA presset Israel for å få fart på nye forhandlinger med PA. Gårsdagens møte viser at begge har «blitt voksne», mener Ravid.

Netanyahu har i utgangspunktet ikke noe tro på et diplomatisk Iran-spor, men på harde sanksjoner og militærtrusler. Obama har på sin side tro på sanksjoner i kombinasjon med diplomati. Sammen har de funnet en felles plattform å jobbe videre på, som gjør at Israel får hva de mest av alt ønsker: At det økonomiske og militære presset på Iran vil fortsette, fram til en avtale er på plass og de viser på alvor at de ønsker å følge den.

Planlagt enighet

Jerusalem Posts diplomatiske korrespondent Herb Keinon (Foto: Jerusalem Post)
Jerusalem Posts diplomatiske korrespondent Herb Keinon (Foto: Jerusalem Post)

Jerusalem Posts diplomatiske korrespondent Herb Keinon mener at det felles amerikansk-israelske budskapet fra de to statslederne er nøye planlagt. Det var «krystallklart» at denne gangen var ingen av dem interessert i at verden skal oppfatte noen splid mellom dem i denne saken. Obama kom med forsikrende ord til Netanyahu om at de ikke lar seg blinde av Rouhanis ordbruk.

– Disse ordene er viktige for Jerusalem. Ikke fordi de lengter etter – som mange mener – et amerikansk militært angrep på Iran, men heller fordi de så sterkt tror at Iran […] kun vil gi etter, dersom de står overfor militære angrep ved å la være, skriver han.

Nåværende og tidligere politikere på høyresiden av israelsk politikk, uttrykte seg skeptiske etter møtet. De frykter at det gode forholdet mellom Netanyahu og Obama, nå viser at Netanyahu gir alt for mye etter.

– De virket avslappet nå. Men med all respekt for deres ord, så må vi dømme dem etter deres handlinger, sa Likuds viseforsvarsminister Danny Danon. Han snakker ikke om iranerne, men om Netanyahu og Obama.

– Spørsmålet Netanyahu må stille seg er ikke hva Obama vil gjøre, men heller om et ekstremist-muslimsk land som ønsker å ødelegge Israel slik Iran ønsker, kan bli med i atomklubben mens han sitter med makten. Det er dette historien vil dømme ham på. Det var galt å selge vår sikkerhet til USA. Det viser at vi ikke har lært noen ting, mener Likuds Knesset-medlem Moshe Feiglin.

– Møtet skapte intet nytt
Men regjeringen og de mange israelere som tolker møtet som en diplomatisk seier for Netanyahu, tar fullstendig feil, mener Israels tidligere generalkonsul i New York, Alon Pinkas. Sånn sett er han enig med israelsk høyreside, selv om konklusjonen leder andre steder.

– USA kom ikke med nye innrømmelser, eller hintet på noen måte om at sanksjonene kan bli lettet. Han gjentok også at de ikke utelukker en militær løsning som en siste utvei. Iran, på sin side, har smeltet kraftig sammenliknet med den hatefulle og sårende retorikken i Ahmadinejads dager, men presenterte [under FNs generalforsamling i forrige uke] ingen ny politikk, påstår han i en kommentarartikkel for i24news.

– Derfor er i realiteten den iranske «sjarmoffensiven» allerede over. Faktisk, de som anklager statsminister Benjamin Netanyahu for å storme den iransk-amerikanske festen, glemmer to ting: For det første kan du ikke storme en fest som allerede er over før du er framme. For det andre har det (diplomatisk løsning) vært amerikansk politikk, siden president Obama utformet det i 2009, skriver Pinkas.

Pinkas mener Netanyahu står i fare for, når han erklærer en «diplomatisk seier» i Washington, å «israelisere» konflikten med Iran. Med det mener han at det ikke tjener Israels interesser, om verdenssamfunnet som helhet ikke ser sin egeninteresse i et atomfritt Iran.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart