Går for en sluttavtale

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni avviser ryktene om at Israel forsøker å få på plass en midlertidig avtale med PA. I stedet ønsker hun å avslutte Midtøsten-konflikten én gang for alle.

Israels justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Israels justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)

Hatnua-partiets grunnlegger og leder Tzipi Livni leder forhandlingene med PA på vegne av Israel. I flere år har hun vært en sterk tilhenger av en tostatsløsning og å inngå sterke kompromisser med palestinerne. Hun er en zionist av den sentrumspolitiske typen, som mener Israels overlevelse som jødisk stat avhenger av å få på plass en palestinsk stat.

Men i bakhodet vet justis- og diplomatiministeren at enhver avtale hun kommer fram til, må “selges” til folket. Det mer høyreorienterte regjeringspartiet Bayit Yehudi krever nemlig at alle avtaler der Israel må oppgi land, skal godkjennes gjennom en folkeavstemning. Torsdag publiserte Jerusalem Post et intervju med Livni, der hun snakker om forhandlingene og alle ryktene som blir spredt om dem – også fra israelske regjeringsrepresentanter.

For eksempel har det versert rykter om at Israel vil forsøke å få på plass en midlertidig avtale med PA, som har blitt spredt av Likuds viseministere Danny Danon og Ze’ev Elkin. Dette benekter Livni.

– Mitt mål er en avtale som vil avslutte konflikten og alle [framtidige] krav fra begge sider. Jeg har aldri brukt betegnelsen “midlertidig avtale”, forklarer hun.

Ifølge Livni blir det umulig å få framgang og kompromisser i forhandlingsprosessen, dersom ikke begge parter er av den oppfatning at alle saker kan bli avsluttet i denne runden. Det er den eneste måten “å sikre våre interesser i forhandlingsrommet”, hevder hun.

– Dersom det ikke var et håp for at vi kan oppnå fred, ville jeg ikke gjort dette. Men jeg ønsker ikke å skape falske forventninger. Det har vært en manglende tiltro til den diplomatisk prosessen i årevis. Å ha lave forventninger kan være en fordel. Men jeg ser at vi skaper et håp og folk krysser fingrene for oss, sier Livni.

Den tidligere utenriksministeren for Kadima-partiet ble intervjuet i sammenheng med Jerusalem Posts årlige diplomatikonferanse i Herzliya den 24. oktober, hvor hun skal være en av foredragsholderne.

——————————————————————-

Bestill MIFFs nye bok Halvmåne og hakekors. Kun kr. 298,-
Bestill MIFFs nye bok Halvmåne og hakekors. Kun kr. 298,-
Forrige artikkelStemmene som mangler i dialogen til Kirkens Nødhjelp
Neste artikkelPA-fatwa godtar nettdating
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no