Libanon lover hard kamp om gassmilliarder

Libanons fungerende utenriksminister Adnan Mansour sier regjeringen vil bevise for verden at Israel stjeler fra deres olje- og gassrikdommer.
Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)
Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)

Gjennom bruk av diplomati og internasjonal lov vil Libanon vise at Israel pumper opp olje og gass i libanesisk farvann. De to landene har aldri signert en bindende avtale om hvor den maritime grensen går, som følge av at Libanon ikke anerkjenner Israel som stat. Dermed er det internasjonale reguleringer som trer i kraft.

Siden gigantfeltet “Leviathan” ble oppdaget har Jerusalem insistert på at det ligger tett opp mot den naturlige havgrensen på israelsk side, mens Beirut har hevdet at deler av feltet ligger i deres farvann. Nå lover Libanon kamp om deler av feltet, som anslås å ha gassforekomster til en verdi av i underkant av 600 milliarder kroner.

– Vi vil bevise for verden at Israel tar fra vår offshore-rikdom. Vi vil ikke gå tilbake på våre rettigheter. Israelske trusler mot Libanon er nyttesløse. […] Vi vil demonstrere våre krav til denne rikdommen gjennom internasjonale legale kanaler, lover Libanons midlertidige utenriksminister Adnan Mansour til Naharnet.

Ifølge Libanon har de råderett over et gassrikt område på 860 kvadratkilometer, som Israel på sin side fastslår er sitt.

Israel har også store gassreserver som ikke ligger i omstridt område.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise