– Ap, bli med i Netanyahu-regjeringen!

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni ønsker at Arbeiderpartiet skal bli med i den israelske regjeringen. Hun vil utvide handlingsrommet i de diplomatiske samtalene med PA.

Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Justis- og diplomatiminister Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)

– Dersom Arbeiderpartiet mener de bærer fredsfanen, så krever det mer enn gode ord. For å kunne legge grunnlaget for en betydelig og dramatisk beslutning i framtiden, er det behov for en genuin støtte [for innrømmelser overfor palestinerne] på innsiden av regjeringen, sa Tzipi Livni i et intervju med Hæren Radio torsdag.

Hatnua-lederen har ansvaret for å lede den pågående forhandlingsprosessen med palestinerne. Men regjeringspartiet Bayit Yehudi og store deler av Likud er skeptiske til å oppgi landområder på Vestbredden og trekke israelere ut fra bosetninger. Derfor ønsker justisminister Livni et innslag i regjeringen fra den politiske venstresiden. Med støtte fra Ap kan regjeringen strekke seg lenger i forhandlingene.

– Våre handlinger i forhandlingsrommet er ren zionisme. Vi vil ikke la ekstremistene blant oss kuppe en jødisk og demokratisk stat, fortsatte hun. Livni og hennes meningsfeller frykter at en fortsatt israelsk kontroll av Vestbredden vil føre til en enstatsløsning hvor jøder på sikt kommer i mindretall.

Som en del av regjeringsplattformen må enhver avtale med palestinerne gjennom en folkeavstemning. Det er både Hatnua, Yesh Atid og Arbeiderpartiet imot. Skulle Bayit Yehudi bli tvunget ut av regjeringen, er det Shas eller Ap som er de mest naturlige alternativene. Men opposisjons- og Ap-leder Shelly Yachimovich er skeptisk til å gå inn i en regjering som er ledet av statsminister Benjamin Netanyahu, uten at Israel begynner tilbaketrekningen av bosetninger. Også hennes motstander i høstens partiledervalg, Yitzhak Herzog, er motstander av en regjeringsdeltakelse.

Forrige artikkelAvslørte israelsk spionvirksomhet
Neste artikkelOdd Myrland i MIFF Haugalandet: Israels beste argumenter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no