Boligbygging i bosetningene opp 70 prosent

I årets første halvår ble det startet bygging av 1.708 nye boliger i de israelske bosetningene på Vestbredden. Tallet for samme periode i 2012 var 995 boliger.

Bosetningen Bat Ayin på Vestbredden (Foto: Aslan Media, flickr.com)
Bosetningen Bat Ayin på Vestbredden. (Foto: Aslan Media, flickr.com)

Økningen i utbyggingshastigheten i bosetningene har økt 70 prosent siden perioden januar til og med juni 2012, ifølge tall fra den venstreorienterte israelske fredsbevegelsen Peace Now.

I første halvår i år ble 1.708 nye boliger i bosetningene påbegynt, 180 av dem i utposter som etter israelsk lov regnes som ulovlige. I første halvår av 2012 ble det påbegynt 995 nye boliger i bosetningene totalt. Antallet boliger som ble ferdigstilt i årets første halvår er 1.794. Til sammen 2.840 boliger er under bygging.

Da Benjamin Netanyahu ble statsminister i 2009, var han i første omgang svært tilbakeholden med å gi nye byggetillatelser. Regjeringen ga ingen nye byggetillatelser i israelske bosetninger på Vestbredden i 2009 og 2010, noen få hundre i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem. Byggetillatelser i større antall kom først etter Itamar-angrepet og etter at palestinerne nektet forhandlinger og gjorde ensidige tiltak.

Hvorfor fortsetter Israel å bygge i bosetninger? Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

Ingen større nye bosetninger er etablert i Israel siden 1997. Til tross for at Israel har bygd i over 40 år, dekker bosetningene kun tre (3!) prosent av Vestbreddens areal.

Forrige artikkel– Vi ønsker redelig skilsmisse, ikke et bryllup
Neste artikkelJevn valgkamp i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no