Israel velger retningen for lokaldemokratiet

Sekulære interesser mot religiøse interesser. Venstresidens “rettferdighet” mot høyresidens “økonomiske ansvarlighet”. Lokalvalg i Israel kan være vel så viktig for landets framtid, som Knesset-valgene.

Meretz' Nitzan Horowitz er en av de to mest populære kandidatene i Tel Avivs ordførervalg. (Foto: Nitzan Horowitz - ניצן הורוביץ, Facebook.com)
Meretz' Nitzan Horowitz er en av de to mest populære kandidatene i Tel Avivs ordførervalg. (Foto: Nitzan Horowitz - ניצן הורוביץ, Facebook.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det er ordfører- og kommunestyrevalg i samtlige av Israels 191 kommuner i dag. Fra små arabiske landsbyer i Galilea i nord, til turistbyen Eilat i sør. Størst interesse knyttes det rundt de viktige og tette valgkampene som foregår i Jerusalem og Israels økonomiske motor Tel Aviv.

Sittende ordfører i Jerusalem, Nir Barkat, ledet på sist måling med 47 prosent, mens Likuds kandidat Moshe Lion har 41 prosent. Barkat er mest populær blant sekulære velgere, mens Lion får de fleste av sine stemmer fra ultra-ortodokse miljøer.

T.v.: Jerusalems ordfører Nir Barkat (Foto: Nir Barkat - ניר ברקת, Facebook.com). T.h.: Ordfører-kandidat i Jerusalem Moshe Lion (Foto: Moshe Lion - משה ליאון, Facebook.com)
T.v.: Jerusalems ordfører Nir Barkat (Foto: Nir Barkat - ניר ברקת, Facebook.com). T.h.: Ordfører-kandidat i Jerusalem Moshe Lion (Foto: Moshe Lion - משה ליאון, Facebook.com)
Tel Avivs ordfører Ron Huldai (Foto: Wikimedia Commons)
Tel Avivs ordfører Ron Huldai (Foto: Wikimedia Commons)

Tel Aviv-valget ser også ut til å bli mer spennende enn på lenge. Ron Huldai har vært ordfører i byen i mange år, men blir utfordret av Nitzan Horowitz fra det sosialdemokratiske Meretz-partiet. Huldai ser ut til å være et hestehode foran på målingene, med 45 prosent mot sin hovedutfordrers 38 prosent, opplyser Jerusalem Post.

Horowitz er den sionistiske venstresidens favorittkandidat og kan bli den første åpent homofile ordføreren i millionbyen. Han ønsker at offentlig transport også skal være tilgjengelig på sabbaten. Men det er en trend i Israel at sittende ordførere får fornyet tillit. I 2008-valget fikk to-tredjedeler av ordførere på gjenvalg beholde jobben.

Her er noen fakta om israelske lokalvalg:

  • Lokalvalg i Israel har siden 1993 blitt avholdt hvert femte år. Sist gang i 2008.
  • Velgerne skal både bestemme hvem som blir deres neste ordfører og hvem som får sitte i kommunestyret.
  • For å kunne bli ordfører kreves det over 40 prosent av stemmene. Hvis ingen oppnår dette, blir det gjenvalg mellom de to sterkeste kandidatene.
  • Israelske innbyggere som ikke har statsborgerskap (for eksempel flertallet av araberne i Øst-Jerusalem) har likevel stemmerett i lokalvalg.
  • Akkurat som i Norge finnes det en rekke lokallister i de forskjellige kommunene, i tillegg til de tradisjonelle partiene
  • Havner et lokalvalg for tett innpå Knesset-valget, betyr det at enkelte kommuner dropper sitt ordførervalg, hvis et samlet kommunestyre kan bli enige om én felles ordførerkandidat.
  • Valgdagen til Knesset er offisiell fridag, noe som ikke er tilfellet ved lokalvalg.
Forrige artikkelFakta om muslimene i Israel
Neste artikkelSteinitz ba Canada om Iran-hjelp
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no