“Og de to skal bli ett”

Naftali Bennett og Tzipi Livni ønsker å slå sammen de to sjefsrabbinatene til ett. Men endringen kan først tre i kraft om ti år.

F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)
F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Israel har fram til i dag hatt to ulike sjefsrabbinater: Ett for ashkenazi-jøder og ett for sefardi-jøder. Det er sløsing av ressurser, mener justisminister Tzipi Livni og religionsminister Naftali Bennett, som nå vil slå dem sammen.

– Israel har én statsminister, én president, én Høyesterett, én forsvarssjef. Derfor er det på tide at vi bare har én rabbiner for ett folk, noe som vil forene alle de ulike delene av det israelske samfunnet. Et rabbinat som vil levere tjenester til alle israelske samfunn, i stedet for at staten opprettholder den formelle og utdaterte samfunnsdelingen, sa Livni mandag.

Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)
Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)

Men hun og Bennett vet at de må smøre seg med tålmodighet. Ingenting kan gjøres før ashkenazi-sjefsrabbiner David Laus og sefardi-sjefsrabbin Yitzhak Yosefs perioder løper ut om ti år, forklarer Ha’aretz. Begge ble valgt til å lede Israels religiøse institusjoner så sent som i juli.

De to ministerne ønsker i sitt lovforslag også å skape en klarere maktbalanse mellom sjefsrabbinatet og den rabbinske domstolen, som har juridisk myndighet i mange religiøse spørsmål, som ved ekteskap og skilsmisser. Til nå har en av de to sjefsrabbinerne fungert som president for domstolen. Livni og Bennett ønsker at domstolens representanter selv skal bestemme hvem som skal lede dem.

Det moderne sjefsrabbinatet slik vi kjenner det i dag, ble opprettet under det britiske Palestina-mandatet i 1921.

Forrige artikkelEn av fem jøder i EU er blitt utsatt for antisemittisme
Neste artikkelVebjørn Selbekk i MIFF Vestfold: Korset og Davidsstjernen – Norge, jødene og Israel 1814 til i dag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no