Netanyahu stanset omfattende planarbeid i bosetningene

En anbudsrunde for planarbeidet med over 20.000 nye boliger i ulike bosetninger har blitt stanset av statsminister Benjamin Netanyahu. Han frykter konfrontasjoner med det internasjonale samfunnet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset byggeplaner for 20.000-24.000 nye boliger på Vestbredden. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset byggeplaner for 20.000-24.000 nye boliger på Vestbredden. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)
Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)

– Dette steget bidrar ikke til bosetningenes beste. Snarere tvert imot, er det mye som skader bosetningene her. Dette er et meningsløst steg, både praktisk og juridisk, og en handling som skaper en unødvendig konfrontasjon med det internasjonale samfunnet på et tidspunkt der vi forsøker å overbevise elementer i verdenssamfunnet om å oppnå en bedre avtale med Iran, skal Netanyahu ha fortalt boligminister Uri Ariel på tirsdag.

Tidligere på dagen offentliggjorde boligdepartmentet at de hadde planlagt en anbudsrunde for å få gjennomført plan- og reguleringsarbeid for 20.000 nye boliger på Vestbredden og Øst-Jerusalem. 1.200 av disse ble tenkt å ligge i det omstridte E1-området rundt Jerusalem, opplyser Times of Israel. Det er forskjell på hvor detaljert planene var fra sted til sted, men det var ikke snakk om umiddelbare byggeplaner på dette stadium i prosessen, utelukkende planarbeid.

Ariel skal ha akseptert Netanyahus krav om å stanse anbudsplanene, slik at ikke det internasjonale fokuset skifter bort fra Iran-saken.

– All oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet må rettes mot hovedmålet: Å forhindre Iran fra å oppnå en avtale som vi gi dem muligheten til å fortsette sitt militære atomprogram, skrev statsministerens kontor i en pressemelding etter møtet.

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)

Det hvite hus har uttalt at de ikke var klar over planene før boligdepartementet offentliggjorde dem og at de ikke anser byggeprosesser i bosetningene som legitimt, melder Yedioth Aharonoth. PA-president Mahmoud Abbas gikk så langt som å hevde at forhandlingene med Israel vil være over, dersom ikke beslutningen ble reversert.

Vil legge lokk på drøftelser
Den nylig gjeninnsatte utenriksministeren Avigdor Lieberman er lei av at uenigheter med USA kommer ut i offentligheten, både i bosetnings- og Iran-spørsmål. Han mener Washington og Jerusalem må begynne å legge lokk på sine uenigheter og heller lufte dem internt.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto: Knesset.gov.il)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto: Knesset.gov.il)

– Vi er nødt til å forstå at relasjonene med USA er et fundament av stein. Uten dem kan vi ikke manøvrere i den verden vi lever i. Alle disse ulike holdningene, som er naturlige og alltid har eksistert, burde rett og slett ikke løftes fram i offentligheten slik de blir nå. Jeg tror at et steg for å roe ned ulikhetene er viktig og vi er villige til å starte samtaler i morgen, sier Lieberman.

 

Forrige artikkel– Nye Iran-sanksjoner vil føre til krig
Neste artikkel– Som Muhammed ble Arafat forgiftet av jøder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no