Bennett i USA for å advare Kongressen

Israels handels- og økonomiminister Naftali Bennett er i USA for å møte Kongress-medlemmer og kjempe for at Obama-administrasjonen ikke får fortsette med sin Iran-agenda.

Handels- og økonomiminister Naftali Bennett (t.v.) intervjues av israelsk fjernsyn (Foto: Mati Milstein, The Israel Project, flickr.com)
Handels- og økonomiminister Naftali Bennett (t.v.) intervjues av israelsk fjernsyn (Foto: Mati Milstein, The Israel Project, flickr.com)

De siste to døgnene har verden virkelig fått demonstrert hvor mye som står på spill for flertallet i Kongressen og Israel på den ene siden, og Det hvite hus på den andre siden, i Iran-spørsmålet.

Onsdag møtte utenriksminister John Kerry og visepresident Joe Biden opp i Senatets bankkomité, for å oppfordre dem til å støtte deres utkast til en atomavtale med Iran. Obama-administrasjonen ønsker i tillegg å stanse Kongressens planlagte innstramninger i de økonomiske sanksjonene, siden et av punktene i avtaleutkastet lover at USA skal lempe på dem, rapporterer New York Times. Under møtet haglet de kristiske spørsmålene, selv om både Demokratenes majoritetsledere i Senatet og Det hvite hus forsøker å dempe Kongressens prinsipielle motstand i denne saken.

Republikansk motstand
Særlig de mest pro-israelske representantene er skeptiske til Obamas plan, fordi de frykter for Israels sikkerhet om Iran oppnår atomvåpen. Den republikanske senatoren Mark Kirk sammenliknet etter høringen i bankkomiteen Obama-administrasjonen med Neville Chamberlains ettergivelse i forhandlingene med Nazi-Tyskland.

– Jeg mener virkelig at vi må forsterke disse sanksjonene. [Kerrys og Bidens] budskap var veldig lite overbevisende. Det var rett og slett anti-israelsk. Denne administrasjonen, akkurat som Neville Chamberlain, fører oss mot en stor og blodig konflikt i Midtøsten som involverer iranske atomvåpen, som nå vil bli en del av våre barns framtid, sa han ifølge Reuters og Jerusalem Post.

Torsdag uttalte også den svært populære republikanske senatoren Ted Cruz seg til sistnevnte avis, og hevdet at Obama “undergraver” forholdet mellom USA og Israel.

Bennett i Washington
Israels handels- og økonomiminister Naftali Bennett reiste denne uken, med statsministerens støtte, over til Washington, for å overbevise Kongressen om å innføre tøffere sanksjoner. Han møtte blant annet den republikanske senatoren John McCain, som kalte Kerry en “kasteball” for Irans politikk, skriver Times of Israel.

– Jeg er overbevist om at dersom vi øker presset kan vi få en riktig avtale. Dette er som en boksekamp, der den andre mannen [Iran i Bennetts illustrasjon] er på gulvet og dommeren teller ned, 6, 7, 8, 9. Da må ikke vi i siste øyeblikk gå inn og plukke ham opp og fjerne presset. Tiden er ikke inne for det. Vi er to sekunder unna vårt mål om å avvikle hele Irans atomprogram, sa Bennett under en pressekonferanse.

En fersk meningsmåling for Israel Radio viser også at mange israelere er enige med Netanyahu og hans regjering, i kritikken mot Obamas strategi. 55 prosent svarte at de ikke kan stole på at amerikanerne beskytter Israels sikkerhet i forhandlingene med Iran. Kun 31 prosent tror Israel kan stole på amerikanerne. 40 prosent mener at Netanyahus kritikk er både rett og riktig dosert, mens 22 prosent synes han har rett i kritikken, men at han overdriver. Bare israelske jøder ble intervjuet til denne undersøkelsen.

EU strammer inn sanksjoner
Heller ikke europeerne ser ut til å oppfatte Obamas plan for sanksjonslettelser i bytte mot mindre iranske innrømmelser i atomforhandlingene, som en god idé. EU ønsker nemlig å gjeninnføre sanksjoner for å fryse iranske verdier, som ble annullert av EU-domstolen tidligere i år.

Til Reuters forklarer EU-diplomater at de innfører sanksjoner som allerede er vedtatt, ikke innfører nye. Men det sender tydelige signaler til amerikanerne, midt i dragkampen som pågår mellom Det hvite hus og Kongressen.

Kan akseptere midlertidig avtale
En kilde i den israelske regjeringen sier onsdag at statsminister Netanyahu i prinsippet ikke er noen motstander av en midlertidig avtale med Iran. Men vedkommende forklarer at innholdet i en midlertidig avtale må være at verdenssamfunnet ikke trapper opp noen sanksjoner, i bytte mot at Teheran stanser sitt atomprogram fullstendig.

– Vi er ikke prinsipielt i mot en midlertidig avtale. Jeg har hørt Netanyahu si det mange ganger, sier kilden.

Forrige artikkelPAs forhandlingsdelegasjon trekker seg
Neste artikkelFagforbundet vedtok boikott av Israel med “overveldende flertall”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no