Israel vil ha en ny runde Horizon 2020-diskusjoner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bedt utenriksdepartementet reforhandle betingelsene for deltakelse i EUs forskningssamarbeid Horizon 2020.

EUs utenriksminister Catherine Ashton (f.v.) håndhilser på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, under et besøk til Midtøsten i 2011. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (f.v.) håndhilser på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, under et besøk til Midtøsten i 2011. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

Den israelske regjeringen har de siste dagene hatt to hastemøter om den vanskelige diplomatiske situasjonen med EU. I sommer vedtok EU å kutte alt samarbeid med israelske bedrifter eller organisasjoner som helt eller delvis opererer på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Israel har som eneste land utenfor unionen blitt med i et felles forskningsprosjekt kalt “Horizon 2020”. Men på grunn av det nye EU-vedtaket har Israel forsøkt å forhandle seg fram til en bedre avtale uten å lykkes. Ingen organisasjoner med operasjoner på Vestbredden og i Øst-Jerusalem vil kunne motta forskningsstøtte fra EU, om søknaden skulle være aldri så viktig.

– På grunn av disse vanskelighetene i samtalene med EU, har Netanyahu bedt oss arbeide for å endre avtalen, så vi kan undertegne den, forklarer en diplomatisk kilde til Ha’aretz.

Tirsdag møter Israels justisminister Tzipi Livni EUs utenriksminister Catherine Ashton, for å be henne bidra til å løse krisen. Regjeringsmedlemmene skal være splittet i synet på om Israel kan tillate seg, økonomisk og politisk, ikke å bli med i Horizon 2020 under de nåværende forutsetningene.

Forrige artikkel49 prosent økning i immigrasjon fra Frankrike
Neste artikkelAustralias nye regjering mer pro-israelsk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no