Hva skal så barnet hete?

Kjære barn har kallenavn. De barnlige utgavene av dem som mange politikere bærer i Israel, har sin bakgrunn i et svært "israelsk" fenomen i samfunnet generelt.
Forsvarsminister Moshe
Forsvarsminister Moshe "Bogie" Ya'alon (f.v.) og statsminister Benjamin "Bibi" Netanyahu, er bare to av mange israelske politikere som bærer med seg kallenavn fra barndommen. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

“Bibi”. Alle israelere vet hvem det er. Siden kallenavnet tilhører en så sentral politiker så vet nesten resten av verden det også. Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk kallenavnet av sin bror i barndomsårene og har blitt kalt det siden.

Men han er langt i fra alene om å ha et så barnlig kallenavn blant israelske politikere, hvor du vanligvis “selger” deg selv til velgerne ved å kunne være tøff nok til å ta vanskelige avgjørelser og sende 20-åringer ut i forsvarskrig.

Tidligere statsminister Ariel Sharon ble kalt “Arik” i militæret, et navn han som gav han politisk vind i seglene da han tok steget over i det sivile liv. Times of Israels journalist Aron Heller skriver en spennende sak om dette fenomenet, som er spesielt framtredende i Israel.

– Du kan ikke bekjempe det. Det er noe veldig israelsk. Jeg kan fortsatt introdusere meg selv som Isaac Herzog og folk skriker fortsatt “Bougie” over alt. Vi er et veldig fortrolig samfunn. […] Det er ingen avstand mellom oss, mener Aps nye partileder Isaac Herzog.

Kallenavnet hans stammer egentlig fra det hebraiske ordet for “dukke”, som hans mor ga ham i barndommen.

Tynne komfortsoner
Israelske lingvister mener sjargongen delvis har sin bakgrunn i at mange har en jiddisk språkbakgrunn, et svært lekende språk. Kombinerer en dette med en tidligere sterk kibbutz-bevegelse og samtlige ungdommer i militæret, skaper det et samfunn der personlige grenser er tynne og alle blander seg inn i hverandres saker, skriver Heller.

– Det er språkpsykologi. Det er en slags “kompiskultur” som er en del av vår israelske identitet. Det handler egentlig ikke om lingvistikk, men om mentalitet. Alle kjenner alle og alt som trengs er å overhøre moren din kalle deg for noe og så blir det sånn, mener språkviter til Israel Radio, Ruth Almagor-Ramon.

Språkkommentator i Ma’ariv, Ruvik Rosenthal (eller Reuven som fornavnet hans egentlig er), tolker det som noe med den stammekulturen hele den jødiske historien er fylt av.

– Vi er fortsatt et stammesamfunn. Selv om vi deles opp mellom boliger, så føler alle at de er en del av den samme stammen. Det er noe disse kallenavnene reflekterer, mener han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise