Israels rikeste må selge unna

En håndfull rike har i mange år hatt et sterkt grep på den israelske økonomien. Nå kan de bli tvunget til å selge unna mye av sin virksomhet, etter et nytt Knesset-vedtak.

Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)
Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)

Knesset vedtok mandag med 73 mot 0 stemmer, at de pyramidestrukturene som har dannet seg når steinrike eiere har kjøpt opp selskaper som igjen har kjøpt opp andre, må brytes ned til to lag. I en del tilfeller vil det bety at virksomheter må selges unna.

– I dag endrer vi radikalt den økonomiske framtidens struktur og har tilpasset den til folkets sanne behov og interesser. Dersom pengene til den generelle befolkningen har blitt utnyttet av et lite antall rikinger til egen profitt, så vil disse pengene og det som er tjent på dem bli returnert til befolkningen. Sparepenger og pensjonsfond vil nå bli bedre beskyttet enn tidligere, mener Nissan Slomiansky, som leder finanskomiteen for Bayit Yehudi.

– Fra nå av vil vi kunne finne pyramider bare i Egypt, la han til under gårsdagens Knesset-votering.

Et annet stort problem har vært hvordan rike eiere har brukt egeneide ideelle organisasjoner til å hvitvaske eller stjele penger. Fra nå av blir det kun mulig å eie noen få prosent i en ideell organisasjon, dersom du kontrollerer selskaper.

Blant de største selskapene som kommer til å bli påvirket av den nye loven, finner vi oljeselskapet Paz, teleselskapet Bezeq, Israel Chemicals, kabelfjernsynsselskapet Hot, satelittfjernsynsselskapet Yes, vannforsyningsselskapet Mekorot Water Company og franchiseselskaper av Israels største private kanal på fjernsyn, Kanal 2.

Ha’aretz opplyser at denne loven har vært under utvikling i over tre år, da Netanyahu-regjeringen satte ned en “konsentrasjonskomité” for å finne måter å splitte opp den økonomiske opphopingen på.

Forrige artikkelJordan, Israel, PA enige om rør til Dødehavet
Neste artikkelVil ha tyskproduserte marinebåter til å forsvare gassen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no