Israels rikeste må selge unna

En håndfull rike har i mange år hatt et sterkt grep på den israelske økonomien. Nå kan de bli tvunget til å selge unna mye av sin virksomhet, etter et nytt Knesset-vedtak.
Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)
Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)

Knesset vedtok mandag med 73 mot 0 stemmer, at de pyramidestrukturene som har dannet seg når steinrike eiere har kjøpt opp selskaper som igjen har kjøpt opp andre, må brytes ned til to lag. I en del tilfeller vil det bety at virksomheter må selges unna.

– I dag endrer vi radikalt den økonomiske framtidens struktur og har tilpasset den til folkets sanne behov og interesser. Dersom pengene til den generelle befolkningen har blitt utnyttet av et lite antall rikinger til egen profitt, så vil disse pengene og det som er tjent på dem bli returnert til befolkningen. Sparepenger og pensjonsfond vil nå bli bedre beskyttet enn tidligere, mener Nissan Slomiansky, som leder finanskomiteen for Bayit Yehudi.

– Fra nå av vil vi kunne finne pyramider bare i Egypt, la han til under gårsdagens Knesset-votering.

Et annet stort problem har vært hvordan rike eiere har brukt egeneide ideelle organisasjoner til å hvitvaske eller stjele penger. Fra nå av blir det kun mulig å eie noen få prosent i en ideell organisasjon, dersom du kontrollerer selskaper.

Blant de største selskapene som kommer til å bli påvirket av den nye loven, finner vi oljeselskapet Paz, teleselskapet Bezeq, Israel Chemicals, kabelfjernsynsselskapet Hot, satelittfjernsynsselskapet Yes, vannforsyningsselskapet Mekorot Water Company og franchiseselskaper av Israels største private kanal på fjernsyn, Kanal 2.

Ha’aretz opplyser at denne loven har vært under utvikling i over tre år, da Netanyahu-regjeringen satte ned en «konsentrasjonskomité» for å finne måter å splitte opp den økonomiske opphopingen på.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise