Forkorter militærtjenesten for menn

Det israelske forsvaret vil komme til å forkorte den obligatoriske tjenestetiden for menn med fire måneder, fra dagens tre år til 32 måneder.

Vernepliktstiden for menn i IDF vil bli forkortet med fire måneder. Foto: Flickr/IDF.
Vernepliktstiden for menn i IDF vil bli forkortet med fire måneder. Foto: Flickr/IDF.

Det går frem av innstillingen til Knesset-komiteen som har utarbeidet et nytt lovforslag om militærtjenesteplikten. Hovedmålet med den nye loven er å innføre obligatorisk verneplikt for de ultraortodokse jødene. Disse har til nå vært fritatt fra militærtjeneste, og Netanyahu-regjeringens planlagte endring av dette har det siste året vært svært omdiskutert i Israel. De ultraortodokse selv protesterer kraftig på endringen.

Avkortingen av tjenestetiden skal gjelde alt støttepersonell, altså majoriteten av hæren, men ikke soldatene i kampavdelinger.

IDF har foreslått for komiteen at kvinnenes obligatoriske vernepliktstjeneste forlenges med samme lengde som mennenes forkortes, altså fra dagens to år og opp til 28 måneder. Årsaken er at man frykter en dramatisk mangel på ressurser når mennenes tjenestetid avkortes.

Innstillingen skal behandles i Knesset i mars. Det vil da være andre gang et lovforslag som innebærer militærtjeneste for de ultraortodokse tas opp i Knesset etter regjeringsskiftet for snart et år siden.

Du kan lese mer om dette på engelsk i Times of Israel og Jerusalem Post.

Forrige artikkelUtvikler balanse-sko
Neste artikkelGuvernøren av Ramallah beskriver selvmordsbomber som ”modig helt”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/