EU-leder provoserte i Knesset

Da Europa-parlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag, kom han med flere støtteerklæringer til Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet, men også med en udokumentert beskyldning om israeleres og palestineres vannforbruk. Netanyahu mener EU-presidenten har ”selektiv hørsel”.

Europaparlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag. Foto: Wikimedia Commons.
Europaparlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag. Foto: Wikimedia Commons.

Hele den omfattende talen som Martin Schulz holdt i den israelske nasjonalforsamlingen er gjort tilgjengelig i engelsk oversettelse av Times of Israel. Innholdet bærer til en stor grad preg av støtteerklæringer til Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet, og sympati med det jødiske folkets historie. Han forsikret også tilhørerne om at EU ikke vil komme til å stille seg bak en boikott av Israel.

Men samtidig rettet han også kritikk mot Israel, og det var særlig på to punkter han vakte sterke reaksjoner.

 

Udokumenterte opplysninger

Den første av de to umiddelbart omstridte uttalelsene var en oppfordring til å lette blokaden av Gaza, fordi han mener den bidrar til å øke palestinernes frustrasjon og dermed til å gjøre israelerne mindre trygge.

– Blokaden av Gaza-stripen er deres reaksjon på angrep mot sivilbefolkningen. Men den hindrer reell utvikling og driver mennesker inn i fortvilelse, noe som i sin tur blir brukt av ekstremister. Kanskje blokaden skaper mer, ikke mindre, utrygghet, sa Schulz.

Den andre uttalelsen var en beskyldning om grov forskjellsbehandling i vanntilgangen for palestinere og israelere. Han refererte til at en ung mann i Ramallah for to dager siden hadde spurt ham hvordan det kunne ha seg at israelere kunne få bruke 70 liter vann hver dag, mens palestinerne bare fikk 17 liter.

 

– Selektiv hørsel

Da statsminister Netanyahu senere samme dag talte til Knesset, anklaget han EU-presidenten for å ha ”selektiv hørsel”, noe han ser på som ”karakteristisk for mange europeere”.

– Han [Schultz] sa at han besøkte Ramallah og hørte at en israelsk borger bruker fire ganger så mye vann som en palestiner. Ifølge både det palestinske vannverket og våre data, er dette ukorrekt. Parlamentets president sa etterpå ærlig at han ikke hadde sjekket tallene. Men det hindret ham ikke i å komme med skadelige anklager, sa Netanyahu.

– Samtidig som de gjentar anklager mot Israel uten å undersøke dem nærmere, forsegler de ørene sine overfor andre ting, fortsatte statsministeren, med referanse til at EU-presidenten forsikrer at Iran ikke lenger går inn for ødeleggelse av Israel.

 

Minister forlot salen

Økonomiminister Naftali Bennett fra det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjemland), forlot forsamlingen i protest sammen med flere av sine partifeller, straks etter de to kontroversielle uttalelsene.

Like etter at talen var ferdig, sendte Bennett ut en uttalelse der han forlanger en unnskyldning fra Schultz for ”to løgner som palestinerne har servert ham”.

– Ordene vi hørte i Knessett er svært alvorlige. Stillhet i møte med usann propaganda legitimerer handlinger mot israelere. Jeg vil ikke akseptere falsk moralisering mot Israels folk i Israels Knesset. Særlig ikke på tysk, sa Bennett, som ikke var videre begeistret over at Schultz valgte å tale i denne forsamlingen på sitt morsmål tysk.

 

– Vil få korrekt informasjon

Bennett og hans partifeller møtte etterpå kritikk fra andre partier for sin synlige protest, der flere ropte under talen at Schultz kom med løgn, før de forlot salen.

Knessets ordstyrer Yuli Edelstein uttaler at den korrekte informasjonen om den påståtte ulikheten i tilgang på vann vil bli overlevert til gjesten, men at dette ikke er noe som skal gjøres ved å rope i plenum.

Forrige artikkelMIFFs forventninger til regjeringen
Neste artikkelIsrael blir observatørstat i Stillehavsalliansen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/