President Peres ga æresmedalje til Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble tirsdag den første europeiske lederen som har fått den israelske presidentens utmerkelsesmedalje. Hun får den for å ha stått tydelig opp mot antisemittisme og for Israels rett til å eksistere i sikkerhet.

Her mottar Angela Merkel æresmedalje fra Shimon Peres. Foto: Skjermdump fra Youtube.
Her mottar Angela Merkel æresmedalje fra Shimon Peres. Foto: Skjermdump fra Youtube.

Av utenlandske politiske ledere er det tidligere kun amerikanere som har mottatt utmerkelsesmedaljen fra presidenten i Israel. Merkel er dermed i selskap med blant andre presidentene Bill Clinton og Barack Obama.

Medaljen gis til individer og organisasjoner for fremragende bidrag til å forbedre verden, det israelske samfunnet og bildet av Israel. I Merkels tilfelle er det hennes klare standpunkt mot antisemittisme og rasisme og for Israels sikkerhet som ligger til grunn, skriver Jerusalem Post.

 

– Israels sikkerhet er vårt nasjonale etos

Peres har ofte beskrevet Merkel som en eksepsjonell leder, med en dyp moralsk overbevisning og høye idealer, og med en varm relasjon til staten Israel og det jødiske folk.

– Tysklands støtte til Israels sikkerhet er en del av vårt nasjonale etos, siterte Peres i sin tale at Merkel tidligere har uttalt.

Han siterte henne også på å ha uttalt om Iran:

– En atombombe i hendene på den iranske presidenten, som fornekter Holocaust, truer Israel og nekter Israel retten til å eksistere, er ikke akseptabelt. For meg vil Israels sikkerhet aldri være noe å forhandle om.

Peres roste også Merkel for at det økonomiske og vitenskapelige samarbeidet mellom de to nasjonene har ekspandert under hennes regjeringstid.

 

– Viktig å være klar over Israels innsats for syrerne

I talen sin sa Angela Merkel at medaljen gir henne enda sterkere forpliktelse og ansvar for å bekjempe antisemittisme og stå opp for menneskerettigheter og menneskelig verdighet.

Hun lovpriste Israels humanitære innsats for krigsofrene i Syria, og uttalte at det er viktig for verden å være klar over hva Israel gjør for krigsskadede syrere.

Merkel fordømte Hizbollah, Hamas og Iran for deres felles mål om å utslette Israel, og understreket viktigheten av å hindre at Iran blir en atommakt. Hun uttalte at Iran ikke bare er farlig for Israel, men for hele regionen og verden.

Da hun omtalte de pågående fredsforhandlingene, løftet hun frem målet om en tostatsløsning, og uttalte at palestinerne må være klar over at Israel støtter en palestinsk stat, og ikke la dette være et spørsmålstegn som henger i luften.

Her kan du se video av medaljeoverrekkelsen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M7dwZjmYkZE[/youtube]

Forrige artikkelUSA vurderer å stoppe PA-bistand
Neste artikkelTysklands forbundskansler støtter Israel som jødisk stat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/