Sperregrensen økt til 3,25 prosent

Et klart flertall i Knesset har vedtatt å øke sperregrensen til representasjon ved valg fra 2 til 3,25 prosent. Den nye loven setter også en øvre grense for antall regjeringsmedlemmer.
Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)
Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Tirsdag vedtok Knesset den nye såkalte “regjeringsloven” (Governance Bill), som blant annet hever sperregrensen ved valg til nasjonalforsamlingen fra 2 til 3,25 prosent. Loven ble vedtatt med 67 mot 0 stemmer. Det uvanlige resultatet kom fordi hele opposisjonen valgte å boikotte avstemningen.

En hevet sperregrense vil gjøre det vanskeligere for de små partiene i Knesset å vinne representasjon ved neste valg.

Den nye loven setter også et øvre tak på antall regjeringsmedlemmer til 18, og gjør det vanskelig for Knesset å felle en regjering med mistillitsforslag, skriver Times of Israel.

Det er ventet at to andre betydningsfulle lover vil bli vedtatt i Knesset denne uken. Det gjelder loven som gir vernepliktstjeneste til ultraortodokse menn og loven som innfører krav til folkeavstemning før tilbaketrekninger fra områder hvor Israel har suverenitet.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise