Sperregrensen økt til 3,25 prosent

Et klart flertall i Knesset har vedtatt å øke sperregrensen til representasjon ved valg fra 2 til 3,25 prosent. Den nye loven setter også en øvre grense for antall regjeringsmedlemmer.

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)
Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)

Tirsdag vedtok Knesset den nye såkalte “regjeringsloven” (Governance Bill), som blant annet hever sperregrensen ved valg til nasjonalforsamlingen fra 2 til 3,25 prosent. Loven ble vedtatt med 67 mot 0 stemmer. Det uvanlige resultatet kom fordi hele opposisjonen valgte å boikotte avstemningen.

En hevet sperregrense vil gjøre det vanskeligere for de små partiene i Knesset å vinne representasjon ved neste valg.

Den nye loven setter også et øvre tak på antall regjeringsmedlemmer til 18, og gjør det vanskelig for Knesset å felle en regjering med mistillitsforslag, skriver Times of Israel.

Det er ventet at to andre betydningsfulle lover vil bli vedtatt i Knesset denne uken. Det gjelder loven som gir vernepliktstjeneste til ultraortodokse menn og loven som innfører krav til folkeavstemning før tilbaketrekninger fra områder hvor Israel har suverenitet.

 

Forrige artikkel“Ekstreme bosettere i krig med Israel”
Neste artikkel– Egypt og Saudi-Arabia vil få atombomben straks etter Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.