Ehud Olmert er dømt

Israels tidligere statsminister Ehud Olmert er dømt for korrupsjon. Han ble domfelt etter at en tidligere nær medarbeider som tidligere har holdt tett valgte å vitne mot sin tidligere sjef.

Ehud Olmert sammen med tidligere Kadima-leder Tzipi Livni. (Foto: Kadima)
Ehud Olmert sammen med tidligere Kadima-leder Tzipi Livni. (Foto: Kadima)

31. mars 2014 kommer melding om at en distrikts-domstol har dømt Ehud Olmert for å ha tatt imot bestikkelser. Det er første gang en tidligere statsminister i Israel er dømt. I den samme saken er en rekke andre framstående israelere dømt, blant annet Uri Lupolianski, tidligere ordfører i Jerusalem.

Foreløpig har retten bare funnet Olmert skyldig. Hvilken straff han skal få, skal behandles fra 28. april. Det kan bli fengsel, og dommen vil nok i hvert fall bety slutten på Olmerts politiske karriere.

Blant de forholdene som var oppe i forbindelse med saken var om en gave som noen hadde gitt til Ehud Olmerts bror Yossi var bestikkelse og om penger han hadde fått fra ei kvinne var bestikkelse eller en del av et romantisk forhold. Det var snakk om flere millioner kroner til sammen. Han ble i siste omgang anklaget for ca. 1,4 millioner kroner, det var de forholdene påtalemyndighetene mente var lettest å bevise. Forholdene han er dømt for, skjedde i perioden 1993 til litt ut på 2000-tallet mens Olmert var ordfører i Jerusalem og siden minister for infrastruktur, handel og industri. Det handler særlig om et prosjekt, Holyland-prosjektet, der Ehud Olmert hjalp til med offentlige tillatelser m.m.

Viktig for saken ble noen lydopptak som en kvinnelig part i saken la fram mot slutten av rettssaken, mot selv å få lavere straff. (Slik “plea-bargaining” er vanlig i USA og en rekke andre land, også Israel.)

Ehud Olmert er født i 1945, og har bak seg en lang karriere i israelsk politikk. Han var blant annet soldat og ble såret. Han ble første gang valgt som medlem av Knesset (Israels “Storting”) i 1973, og ble siden gjenvalgt syv ganger etter hverandre. Mellom 1988 og 1990 var han minister uten eget departement, men med ansvar for minoriteter. Han var helseminister fra 1990-1992. I november 1993 ble han valgt til ordfører i Jerusalem.

Olmert tilhørte høyrepartiet Likud. I 2005 ble han finansminister i Ariel Sharons regjering. Da Sharon trakk seg fra Likud og startet partiet Kadima, fulgte Olmert ham. I januar 2006, etter at Sharon hadde fått slag og lå i koma, overtok Olmert som statsminister. Ved valget i mars 2006 ble Kadima det største partiet, og Olmert fortsatte som statsminister til Likud-leder Benjamin Netanyahu overtok etter Kadimas valgnederlag ved valget i januar 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise