Vil lovfeste at Israel er en jødisk stat

Statsminister Benjamin Netanyahu vil styrke det juridiske grunnlaget for at Israel skal forbli definert som det jødiske folkets nasjonalhjem – uten å rokke ved minoritetenes rettigheter.

Netanyahu på talerstolen i Uavhengighetshallen i Tel Aviv 1. mai. (Foto: GPO.)
Netanyahu på talerstolen i Uavhengighetshallen i Tel Aviv 1. mai. (Foto: GPO.)

Netanyahu sa under en tale i forbindelse med Israels uavhengighetsdag torsdag at han vil fremme et lovforslag til Knesset som vil styrke det konstitusjonelle grunnlaget for Israels status som det jødiske folkets nasjonalstat. Det forteller Times of Israel.

 

– Hjørnesteinen i statens liv

– Uavhengighetserklæringen fastslår at den nasjonale jødiske identiteten til staten Israel er hjørnesteinen i statens liv. Til min sterke beklagelse finnes det, som vi har sett nylig, de som ikke anerkjenner denne naturlige rettigheten. De søker å undergrave de historiske, moralske og juridiske rettmessige årsaker til at staten Israel eksisterer som vårt folks nasjonalhjem, sa Netanyahu i talen.

De palestinske selvstyremyndighetene har gjennom hele den nylig avbrutte forhandlingsprosessen stått fast ved at de nekter å anerkjenne Israel som jødisk stat.

Talen ble holdt i Uanvhengighetshallen i Tel Aviv, hvor David Ben-Gurion proklamerte staten Israel for 66 år siden.

Netanyahu sa at han var ”sikker på at den mest grunnleggende komponenten i vårt liv som nasjon vil få konstitusjonell status på samme måte som andre hovedkomponenter i statens fundament, slik de er uttrykt i de grunnleggende lovene”.

Teknisk sett har Israel ingen grunnlov, men et sett med ”basic laws”, grunnleggende lover, tilsvarer grunnlovens funksjon. Det er en slik lov Netanyahu nå vil ha vedtatt.

 

– Ivareta fullt likeverd

Netanyahu gjorde det klart at loven om Israel som jødisk stat ikke på noen måte vil medføre noe grunnlag for diskriminering av landets ikke-jødiske minoriteter.

– Staten Israel vil alltid ivareta fullt likeverd, i personlige og borgerlige rettigheter, for alle sine innbyggere, jøder og ikke-jøder, i et jødisk og demokratisk land. Og i Israel er virkelig individuelle rettigheter og borgerrettigheter sikret for alle, noe som setter skille mellom oss og det øvrige Midtøsten, sa statsministeren.

Lovforslaget ventes å få støtte fra regjeringspartiene Likud, Yisrael Beytenu og Bayit Yehudi, men kan komme til å møte motstand hos Yesh Atid og Hatnua, og står dermed i fare for å splitte regjeringen. Opposisjonen på venstresiden i Knesset kritiserer lovforslaget som ineffektivt og overflødig.

Forrige artikkelHamas-demonstrasjon i Ramallah
Neste artikkelPA tatt inn i fem FN-avtaler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/