10. juni velges ny president

I dag kunngjorde Knessets ordfører Yuli Edelstein at datoen for valget av Shimon Peres’ etterfølger som president i Israel blir 10. juni. Syv kandidater er aktuelle.

Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)
Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)

Det er de 120 folkevalgte representantene i nasjonalforsamlingen Knesset som velger presidenten i Israel, landets seremonielle overhode. Presidenten velges for en periode på syv år, og det er kun tillatt å sitte én periode. Shimon Peres’ tid som verdens eldste fungerende statsoverhode utløper i sommer, like før han fyller 91 år. Hvem som skal overta stafettpinnen etter ham, er slett ikke avgjort, selv om det er bare tre uker igjen til valgdatoen 10. juni.

 

Tre allerede påmeldt

Yuli Edelstein opplyste mandag at kandidater som ønsker å stille til presidentvalget må melde seg innen tirsdag 27. mai, og forevise ti underskrifter fra Knesset-representanter som støtter deres kandidatur, slik valgordningen pålegger.

Så langt har tre kandidater allerede samlet de nødvendige underskriftene. To av dem er forhåndsfavorittene Reuven Rivlin fra Likud og Benjamin Ben-Eliezer fra Arbeiderpartiet, og den tredje er Meir Sheetrit fra Tzipi Livnis parti Hatnua, som tidligere har representert Likud og Kadima. Han har hatt en rekke ministerposter, blant annet har han vært finansminister og justisminister.

 

Usikkert for Shalom

Silvan Shalom fra Likud, som er minister for nasjonal infrastruktur, energi og vann, har lenge vært ventet å stille til valget. Han har så langt ikke offisielt kunngjort sitt kandidatur, men flere av hans medarbeidere sier til Israel Hayom at han sannsynligvis kommer til å gjøre det i løpet av de neste dagene, etter at han skal ha hatt et positivt møte med statsminister Benjamin Netanyahu om saken. Det er imidlertid ikke ventet at Netanyahu vil komme til å gå åpent ut og erklære støtte til Shalom. Han vil komme til å være avhengig av å få støtte fra lederen for Israel Beiteinu, Avigdor Lieberman, og Yesh Atid-leder Yair Lapid, dersom han skal kunne ha muligheter for å vinne, skriver Israel Hayom.

Shalom var regnet blant de mest sannsynlige kandidatene, inntil det i vår ble åpnet etterforskning mot ham på grunn av anklager om seksualforbrytelser som skulle ha skjedd for 15 år siden. Saken ble henlagt denne uken, men kan likevel ha skadet hans muligheter til å få nok oppslutning som presidentkandidat.

 

Tre andre kan komme

Tidligere Knesset-ordfører Dalia Itzik, som først representerte Arbeiderpartiet og senere Kadima, er også ventet å kunngjøre sitt kandidatur i løpet av de neste dagene.

To andre kandidater har også varslet at de planlegger å stille til valg: Den pensjonerte høyesterettsdommeren Dalia Dorner, som nå er leder for Israels presseråd, og nobelprisvinner og professor Dan Shechtman.

Forrige artikkelPalestinske bønder på kurs i Israel
Neste artikkelIran: – Latterlig å nedgradere atomreaktor
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/