– Ekte lederskap er å tjene, ikke å herske

I dag velges Shimon Peres’ etterfølger som Israels president. Den 90 år gamle avtroppende statsmannen som har vært sentral i utviklingen av Israel siden staten ble opprettet, delte under Oslo-besøket i mai sine hemmeligheter til å leve et langt liv i god helse.

Shimon Peres i samtale med Nobel-direktør Geir Lundestad på nobel-instituttet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Shimon Peres i samtale med Nobel-direktør Geir Lundestad på nobel-instituttet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Under statsbesøket i Norge 11. og 12. mai, besøkte Shimon Peres blant annet Nobel-instituttet, der han deltok i en sesjon med spørsmål og svar, ledet av Nobel-direktør Geir Lundestad. Mot slutten av sesjonen ville Lundestad vite hva som var hemmeligheten som gjorde det mulig å være i full vigør som president, intellektuelt og fysisk fullt oppegående, i en alder av snart 91 år. Ifølge Peres er det selvdisiplin og nestekjærlighet som er nøklene.

– Det viktigste man kan ha er selvdisiplin. Det er visse ting man vet ikke er bra, som å spise og drikke for mye. Og man må ha en grunnleggende kjærlighet til mennesker. Jeg har kommet frem til den konklusjonen at ekte lederskap er å tjene, ikke å herske, sa Peres.

– Jeg trives sammen med andre mennesker, og jeg har kommet frem til at jeg selv har blitt hjulpet mer av andre mennesker, enn jeg har vært i stand til å hjelpe dem. Det er stort å få lov å tjene, fortalte han.

– Hver person er så liten som sitt ego, og så stor som storheten i den sak man tjener. Så la oss legge til side egoet og tjene store saker med livene våre. Det er en stor tilfredsstillelse, sa presidenten.

Når Shimon Peres nå tropper av som president, avslutter han en mer enn 60 år lang karriere som toppleder i israelsk politikk og forsvar, der han blant annet har deltatt som minister i 12 ulike regjeringer.

Her kan du se opptak av hele intervjusesjonen i Nobelinstituttet:

Forrige artikkelTi fakta du må kjenne før du kritiserer Israel
Neste artikkelRivlin vant presidentvalget
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/