Herzog og Livni drar forbi Netanyahu

Alliansen mellom Arbeiderpartiet og Hatnua ligger an til å få flere Knesset-mandater enn Netanyahus parti Likud på ny meningsmåling. Isaac Herzog (bildet) øyner håp om å overta statsministerstolen.

Arbeiderpartiets leder Isaac Herzog kan bli Israels neste statsminister ifølge ny meningsmåling. (Foto: Brookings Institution / Flickr.com)
Arbeiderpartiets leder Isaac Herzog kan bli Israels neste statsminister ifølge ny meningsmåling. (Foto: Brookings Institution / Flickr.com)

Hatnua og Arbeiderpartiets stiller felles liste ved Knesset-valget 17. mars. Partiene representerer sentrum-venstresiden i Israel. På Jerusalem Posts nyeste meningsmåling seiler de opp til å bli Knessets største parti.

 

Kan ta statsministerposten

Selv om den felles valglisten skulle bli størst i Knesset, vil det være vanskelig for Arbeiderpartiets leder Isaac Herzog å bli statsminister, med mindre også andre venstreorienterte partier gjør det bra og han får støtte fra sentrumspartiene. Skulle Herzog greie å få på plass en stabil regjeringskoalisjon som varer i fire år, er det avtalen at Hatnuas partileder Tzipi Livni skal være statsminister de to siste årene av fireårsperioden.

Livni var justisminister i Netanyahus sittende regjering inntil hun ble avskjediget like før det ble utlyst nyvalg i høst. Hun var også Israels forhandlingsleder i de USA-ledede fredssamtalene med de palestinske selvstyremyndighetene fra juli 2013 til april 2014.

Benjamin Netanyahu har ikke lenger flertallsoppslutning som statsministerkandidat. På spørsmål om han bør bli sittende etter valget, svarer 58 prosent av respondentene nei.

Begge parter utelukker muligheten for å gå i regjeringskoalisjon sammen, og debatten tilspisser seg mellom de to rivaliserende fraksjonene.

Netanyahu mener at AP/Hatnua vil sette landets sikkerhet på spill ved å være for ettergivende overfor palestinerne, og kaller listen deres for “antisionistisk”. Livni og Herzog tar avstand fra Netanyahus linje, som de hevder har gjort Israels situasjon “verre på alle områder”.

 

Får tre seter mer enn Likud

Dersom valget hadde blitt holdt onsdag denne uken, ville AP/Hatnua-listen ifølge meningsmålingen ha fått 25 mandater i Knesset, mens den sittende statsministerens parti Likud bare ville ha fått 22 mandater.

Naftali Bennetts parti Bayit Yehudi er det tredje største partiet i målingen, med 17 mandater.

Både Arbeiderpartiet og Bayit Yehudi har avholdt sine interne primærvalg i løpet av den siste uken, noe som ifølge målingen har bidratt til økt oppslutning for begge disse partiene.

Yesh Atid får 11 mandater ifølge målingen. Dette er partiet til tidligere finansminister Yair Lapid, som i likhet med Livni ble avskjediget av Netanyahu i høst.

 

Småpartiene blir avgjørende

Alternativene i meningsmålingen er basert på at de ulike arabiske småpartiene lykkes i å etablere en fellesliste, og de vil i så fall få 11 mandater. Hvis disse partiene ikke lykkes i å samle seg i en koalisjon, risikerer hvert av dem å havne under sperregrensen, som er hevet til 3,25 prosent.

Den tidligere Likud-ministeren Moshe Kahlons nyetablerte parti Kulanu får ni mandater.

De ultraortodokse partiene som ligger an til representasjon er United Torah Judaism med sju mandater, og Shas med seks mandater.

Venstresidepartiet Meretz og nåværende utenriksminister Avigdor Liebermans parti Yisrael Beyteinu ligger an til å få seks mandater hver.

Den økte sperregrensen ser ut til å gi seg utslag i at flere småpartier ikke vil komme inn i Knesset. Likevel vil småpartienes valg av alliansepartnere også denne gangen, som sedvanlig i israelsk politikk, bli avgjørende for hvilken regjeringskoalisjon landet vil få etter 17. mars.

511 israelere deltok som respondenter i meningsmålingen, som har en statistisk feilmargin på 4,5 prosent.

 

Her kan du lese en fyldigere innføring i det politiske landskapet i Israel under den pågående valgkampen.

 

Klikk her for å se video der Odd Myrland forklarer det politiske systemet i Israel.

Forrige artikkelHvilket land er som Nord-Trøndelag?
Neste artikkelSamtaler med Naftali Bennett og Isaac Herzog
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/