Arabiske partier stiller samlet liste

De arabiske partiene i Israel samler seg om en fellesliste for å sikre at den nye sperregrensen på 3,25 prosent ikke blir et hinder for noen av dem i å bli representert i Knesset. Partiene har til felles at de er imot å bevare Israel som en jødisk stat.

Hanin Zoabi fra partiet Balad er blant de mest omdiskuterte arabiske representantene i Knesset. (Foto: Sergio Yahni / Flickr CC)
Hanin Zoabi fra partiet Balad er blant de mest omdiskuterte arabiske representantene i Knesset. (Foto: Sergio Yahni / Flickr CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Etter å ha diskutert muligheten for en slik fellesliste i flere uker, har fire arabiske israelske partier nå tatt avgjørelsen om å stille samlet til valg. Det ble kjent torsdag, skriver Ynetnews.com. Slik vil de sikre fortsatt arabisk representasjon i Knesset etter at sperregrensen ble hevet til 3,25 prosent før Knesset-valget som går av stabelen 17. mars.

Etter lange diskusjoner om utformingen av listen, er den nå klar og offentliggjort.

De fire partiene i koalisjonen har til felles at de er antisionistiske, og at de går inn for å avvikle Israel som jødisk stat, gi de arabiske 1948-flyktningene rett til å vende tilbake til dagens Israel, og opprette en palestinsk stat langs 1967-linjene, med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Tre av partiene har sekulært ideologisk utgangspunkt: Balad, UAL-Ta’al og det venstresosialistiske partiet Hadash, som har sitt ideologiske utspring fra marxismen, og som består av både arabere og jøder. Det fjerde partiet er Islamic Movement, den politiske grenen av en bevegelse som arbeider for å utbre og fremme islam blant israelske arabere.

De fire arabiske partiene har til sammen 11 representanter i Knesset i den inneværende perioden. Nå håper de at felleslisten skal resultere i enda flere mandater etter valget. Ifølge en meningsmåling i desember, planlegger 62 prosent av de israelske araberne å bruke stemmeretten sin ved det kommende Knesset-valget. Til sammenligning var det 56 prosent av dem som stemte ved valget i 2013 og 53 prosent i 2009.

Forrige artikkelNetanyahu til Kongressen
Neste artikkelOdd Myrland i MIFF Oslo: Arabiske konflikter i arabiske land
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/