– Kynisk og uakseptabelt å bringe Israel inn for straffedomstolen

Israels president Reuven Rivlin minner FNs generalsekretær om at Israels anklagere er terrororganisasjoner ”som slakter sitt eget folk”. Han ber Ban Ki-Moon om å ta klar stilling mot palestinernes forsøk på å opprette sak mot Israel i ICC.

Israels president Reuven Rivlin i møte med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Bildet er fra et møte i Israel i oktober 2014. (Foto: GPO)
Israels president Reuven Rivlin i møte med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Bildet er fra et møte i Israel i oktober 2014. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Å komme og si at våre brødre, barn og barnebarn som tjener i det israelske forsvaret er krigsforbrytere – hvem er det som sier dette? Hamas og Hizbollah? Terrororganisasjonene som slakter sitt eget folk?

Dette sier president Reuven Rivlin om de palestinske selvstyremyndighetenes forsøk på å opprette sak mot Israel i Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser (ICC). Han er i New York i anledning markeringen av den internasjonale minnedagen for Holocaust, blant annet for å tale til FNs generalforsamling. Under oppholdet har han også hatt et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. I et intervju med Ynetnews.com forteller Rivlin at han benyttet møtet til å oppfordre generalsekretæren på det sterkeste til å ta stilling for Israel mot det palestinske forsøket på å bringe israelske soldater og politikere for den internasjonale straffedomstolen.

 

– Lyttet aktivt, og forholdt seg taus

– Jeg sa til generalsekretæren at president Mahmoud Abbas’ appell til ICC er som å rette et ukonvensjonelt våpen mot Israel, sier Rivlin.

– IDF er den mest etiske armeen i verden. Våre soldater er våre barn, og jeg er ikke i tvil om at vi er i stand til å granske hver eneste hendelse som fant sted under en konflikt vi ble påtvunget, og til å trekke hver eneste nødvendige konklusjon. Ingen krefter i Israel er sterkere enn loven, forteller Rivlin at han fortalte generalsekretæren.

Rivlin sier at Ban ”lyttet aktivt, og forholdt seg taus”.

– Jeg sa til ham at det er mer enn kynisk at Israel og våre soldater blir anklaget av terrororganisasjoner for krigsforbrytelser. Det er uakseptabelt, sier presidenten.

– Vi er klar over at hans rolle er av teknisk karakter i denne saken, men jeg sa til ham at som en verdensleder betyr hans ord noe. Når terrororganisasjoner avfyrer raketter mot oss fra skoler, sykehus og religiøse bygninger, behøver FNs generalsekretær å bruke klarest mulige ord, fortsetter han.

 

Antisemittisme på FN-agendaen

Rivlin er glad for at FN setter antisemittisme på agendaen i generalforsamlingen i forbindelse med Holocaust-dagen.

– Møtet om antisemittisme som nå finner sted med FNs generalsekretærs velsignelse, er viktig. Jeg har bedt ham om å utnevne en spesialutsending til kampen mot antisemittisme, forteller Rivlin.

– Det å forstå hva fortiden lærer oss, er så viktig for vår evne til å møte dagens utfordringer, i Midtøsten og over hele verden. Religiøst hat er på fremmarsj, fundamentalismens og terrorismens gift har ikke latt noe hjørne av verden få være immunt, og behovet for å bekjempe denne trusselen er av sentral internasjonal interesse, sier Rivlin.

– Jeg sa tydelig til generalsekretæren at ”aldri igjen” aldri må bli tatt for å være en tomme ord. ”Aldri igjen” betyr at det kan komme til å skje, i Bosnia, Nigeria, Sudan eller hvor som helst ellers i verden, legger han til.

Ban sa til Rivlin at besøket hans i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau for ett år siden gjorde dypt inntrykk på ham.

– Det forskrekket meg å se grusomhetene med mine egne øyne, og jeg er ikke i tvil om at besøket gjorde meg enda mer overgitt til kampen for menneskerettighetene, sa Ban i møtet.

 

Avslo å møte Obama

President Rivlin avslo en invitasjon til å møte USAs president Barack Obama under oppholdet, etter at Obama har gjort det klart at han ikke vil møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu når han kommer til Washington i mars for å tale til Kongressen om trusselen fra Iran.

Overfor Ynetnews.com uttrykker Rivlin at Israels vennskap med USA er svært betydningsfullt, og at han ”er sikker på at både presidenten og statsministeren innser hvor essensielt dette båndet er for staten Israels styrke”.

– Når det gjelder forholdet mellom statsministeren og den amerikanske presidenten, foreslår jeg at du spør dem, legger han til.

 

Oppdatering tirsdag ettermiddag: FN-begivenheten avlyst

Snøstorm i New York gjør at FN har måttet avlyse alle planlagte arrangementer i byen tirsdag, inkludert det som skulle vært en markering av minnedagen for Holocaust i FNs generalforsamling, med fokus på antisemittisme og tale av Israels president. Det melder Jerusalem Post.

Forrige artikkelArgentinsk journalist flyktet til Israel
Neste artikkelStabilt i starten på valgkampen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/