Netanyahu står sterkt blant ungdommen

Netanyahus parti Likud får nesten dobbelt så høy oppslutning som opposisjonslederne Isaac Herzog og Tzipi Livni på meningsmåling blant førstegangsvelgere. To av tre jødiske ungdommer i alderen 18 til 20 år plasserer sitt politiske syn på høyresiden.

Fem prosent av de israelske velgerne er ungdommer i alderen 18 til 20 år. (Illustrasjonsfoto: James Emery / Flickr.com / CC)
Fem prosent av de israelske velgerne er ungdommer i alderen 18 til 20 år. (Illustrasjonsfoto: James Emery / Flickr.com / CC)

De unge velgerne som vil være stemmeberettiget for første gang ved Knesset-valget 17. mars utgjør fem prosent av velgermassen. Ynetnews.com omtaler en fersk meningsmåling fra Midgam Research Institute blant jødiske israelere i alderen 18 til 20 år. Den viser at 31,3 prosent av førstegangsvelgerne plasserer seg på høyresiden, 20,2 prosent sier de hører hjemme i sentrum-høyre, og 15,6 prosent sier de står langt til høyre. Altså vil hele 67,1 prosent av dem definere sitt syn på høyresiden av politikken.

13 prosent plasserer seg i sentrum, 10 prosent i sentrum-venstre, og 2,2 prosent langt til venstre. Det betyr at en fjerdedel av disse velgerne plasserer seg på venstresiden. De øvrige respondentene ville ikke besvare spørsmålet.

 

Foretrekker Netanyahu

Meningsmålinger for hele velgermassen har lenge vist at Netanyahus parti Likud kjemper omtrent uavgjort mot fraksjonen Arbeiderpartiet og Hatnua, der Herzog og Livni er statsministerkandidater. I perioder i januar har opposisjonen hatt høyest oppslutning, mens Likud den siste uken har tatt en liten ledelse.

På meningsmålingen for de unge velgerne stiller imidlertid situasjonen seg helt annerledes. Der sier 17,6 prosent at de vil stemme på Likud, mens bare 9,3 prosent sier de vil stemme på Arbeiderpartiet/Hatnua.

14,2 prosent vil stemme på Naftali Bennetts parti Bayit Yehudi. 10,7 prosent vil stemme på det ultraortodokse partiet Shas. 9,5 prosent gir stemmen sin til sentrumspartiet Yesh Atid. 7,7 prosent vil velge det venstresosialistiske partiet Meretz. 6 prosent vil stemme på det nydannede partiet Kulanu og 2 prosent velger Yisrael Beiteinu.

 

Lavere oppslutning

Meningsmålingen tyder på at valgoppslutningen kan bli lavere blant ungdommene enn blant befolkningen sett under ett. 53,5 prosent sier de er helt sikre på at de vil bruke stemmeretten sin 17. mars. 16,9 prosent sier det er små sjanser for at de kommer til å stemme, mens bare 6,2 prosent av befolkningen sett under ett sier det samme. 8,2 prosent sier at de er sikre på at de ikke kommer til å stemme, mot bare 3,5 prosent av den samlede befolkningen. 2,4 prosent sier de ikke har bestemt seg enda for om de skal stemme eller ikke.

Søndag vil det bli avholdt en stor politisk debatt med 1.000 unge potensielle førstegangsvelgere som publikum, og alle de aktuelle partiene representert.

Forrige artikkelUD bekrefter nok en gang at norsk industri trygt kan satse på israelsk sokkel
Neste artikkelFN fordømmer ikke Hizbollah
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/