Netanyahu står sterkt blant ungdommen

Fem prosent av de israelske velgerne er ungdommer i alderen 18 til 20 år. (Illustrasjonsfoto: James Emery / Flickr.com / CC)
Fem prosent av de israelske velgerne er ungdommer i alderen 18 til 20 år. (Illustrasjonsfoto: James Emery / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

De unge velgerne som vil være stemmeberettiget for første gang ved Knesset-valget 17. mars utgjør fem prosent av velgermassen. Ynetnews.com omtaler en fersk meningsmåling fra Midgam Research Institute blant jødiske israelere i alderen 18 til 20 år. Den viser at 31,3 prosent av førstegangsvelgerne plasserer seg på høyresiden, 20,2 prosent sier de hører hjemme i sentrum-høyre, og 15,6 prosent sier de står langt til høyre. Altså vil hele 67,1 prosent av dem definere sitt syn på høyresiden av politikken.

13 prosent plasserer seg i sentrum, 10 prosent i sentrum-venstre, og 2,2 prosent langt til venstre. Det betyr at en fjerdedel av disse velgerne plasserer seg på venstresiden. De øvrige respondentene ville ikke besvare spørsmålet.

 

Foretrekker Netanyahu

Meningsmålinger for hele velgermassen har lenge vist at Netanyahus parti Likud kjemper omtrent uavgjort mot fraksjonen Arbeiderpartiet og Hatnua, der Herzog og Livni er statsministerkandidater. I perioder i januar har opposisjonen hatt høyest oppslutning, mens Likud den siste uken har tatt en liten ledelse.

På meningsmålingen for de unge velgerne stiller imidlertid situasjonen seg helt annerledes. Der sier 17,6 prosent at de vil stemme på Likud, mens bare 9,3 prosent sier de vil stemme på Arbeiderpartiet/Hatnua.

14,2 prosent vil stemme på Naftali Bennetts parti Bayit Yehudi. 10,7 prosent vil stemme på det ultraortodokse partiet Shas. 9,5 prosent gir stemmen sin til sentrumspartiet Yesh Atid. 7,7 prosent vil velge det venstresosialistiske partiet Meretz. 6 prosent vil stemme på det nydannede partiet Kulanu og 2 prosent velger Yisrael Beiteinu.

 

Lavere oppslutning

Meningsmålingen tyder på at valgoppslutningen kan bli lavere blant ungdommene enn blant befolkningen sett under ett. 53,5 prosent sier de er helt sikre på at de vil bruke stemmeretten sin 17. mars. 16,9 prosent sier det er små sjanser for at de kommer til å stemme, mens bare 6,2 prosent av befolkningen sett under ett sier det samme. 8,2 prosent sier at de er sikre på at de ikke kommer til å stemme, mot bare 3,5 prosent av den samlede befolkningen. 2,4 prosent sier de ikke har bestemt seg enda for om de skal stemme eller ikke.

Søndag vil det bli avholdt en stor politisk debatt med 1.000 unge potensielle førstegangsvelgere som publikum, og alle de aktuelle partiene representert.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag