Statsråd Uri Orbach er død

Uri Orbach var pensjonistminister i den israelske regjeringen. Mandag døde han av en blodsykdom, bare 54 år gammel.

Minister, Knesset-politiker og journalist Uri Orbach døde mandag 16. februar, 54 år gammel. (Foto: Wikimedia Commons)
Minister, Knesset-politiker og journalist Uri Orbach døde mandag 16. februar, 54 år gammel. (Foto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Uri Orbach var den siste måneden sykemeldt fra pliktene som minister, og mandag morgen døde han på Shaare Zedek-sykehuset i Jerusalem. Mandag ettermiddag ble han gravlagt i sin hjemby Modiin, ifølge Times of Israel.

Orbach representerte det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjem). Han ble først valgt inn til nasjonalforsamlingen Knesset i 2009. I 2013 ble han utnevnt til minister i regjeringen, med ansvaret for pensjonssaker. Han etterlot seg kone og fire barn.

 

Var prisvinnende journalist

Før hans politiske karriere var Orbach en velkjent israelsk journalist og forfatter. I årenes løp skrev han for avisene Hadashot, Ma’ariv og Yedioth Ahronoth. Han var også radioprogramleder for Army Radio, og han deltok jevnlig i tv-programmer blant annet hos Channel 1. Han figurerte ofte i religiøse sionistiske medier, og var med på å grunnlegge radiokanalen Otiot og tv-kanalen Techelet. Han forfattet blant annet også flere barnebøker.

Han vant flere priser for sitt journalistiske arbeid, som Army Radios ”Commander’s Prize”, og han ble flere ganger nominert til tittelen ”årets radiomann”, ifølge Ha’aretz.

 

– Vil bli savnet av Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu sier han sørger over bortgangen til en”skribent, journalist, en åndelig mann og en jødisk patriot”.

– Uri vil bli svært savnet av sin kjære familie, sine venner i Israels regjering, og av staten Israel, sa Netanyahu, som innkalte regjeringen til en ekstraordinær samling for å minnes Orbach mandag.

Bayit Yehudis partileder Naftali Bennett sier det var Orbach som i sin tid brakte ham inn i politikken.

– Han hadde anstendighet og mot til å stå opp selv når 20 andre personer i rommet mente annerledes. Uri sto opp for sine overbevisninger, sier Bennett.

Utenriksminister Avigdor Liberman sier at Orbach var “en sentral person i oppbyggingen av staten Israel de siste tiårene”, og at ”hans store innflytelse på det israelske samfunnet vil bli stående for alltid”.

– Orbach lyktes med å gi en stemme til en stor og viktig gruppe i det israelske samfunnet, og han var en mann som visste godt hvordan man kunne sette ut i livet kjærligheten til landet Israel og Israels folk.

Forrige artikkelDan Uzan (37) ofret livet for å hindre en massakre
Neste artikkelNy forsvarssjef tatt i ed
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/