Høyt husholdningsforbruk feller neppe Netanyahu

Benjamin Netanyahus dyre livsstil, dels på skattebetalernes regning, vil ikke få velgerne til å forandre sin mening om Netanyahu. I deres øyne er han fortsatt den minst dårlige kandidaten til å være statsminister, skriver David Horovitz.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. (Foto: GPO)
Politiet ønsker å sikte Israels statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. (Foto: GPO)

Tirsdag 17. februar publiserte riksrevisoren i Israel en rapport som avslører en sterk økning i kostnader ved statsministerens residens i Jerusalem og Benjamin Netanyahus private hus i Cæsarea. Opposisjonen mener tallene viser at Netanyahu lever i en annen verden enn den jevne israeler, med et mye høyere privat forbruk enn vanlige lønnstakere kan drømme om. Netanyahus tilhengere ser på rapporten som en del av en heksejakt mot statsministeren, som en del av valgkampen. De mener riksrevisoren ble tvunget av Netanyahu-kritiske medier til å publisere sin rapport før valget.

Rapporten sier at kostnadene til mat, rengjøring og klær over budsjettet til statsministerens kontor har vært overdrevne. Det påpekes også at budsjettarbeidet ikke er gjort med tilstrekkelig integritet og åpenhet, skriver Times of Israel. Kostnadene ved statsministerens residens økte fra 3,6 millioner kroner i 2009 [da Netanyahu ble statsminister for andre gang] til 6 millioner kroner i 2011. I 2013 var kostnadene på 4,7 millioner kroner.

Netanyahus parti Likud mener at husholdningsanvarlig Menny Naftali i første rekke må holdes ansvarlig for økningen. Han er inne i en rettssak mot Netanyahu. Partiet sier at anbefalingene i rapporten allerede er fulgt opp eller er på vei til å bli fulgt opp. De påpeker også at kostnadene ved president Shimon Peres sin residens økte kraftig de siste årene.

– Rapporten vil ikke i seg selv felle Netanyahu, sier kommentator Udi Segal i Kanal 2. Spørsmålet er i hvor stor grad rapporten vil bidra til den oppsamlede misnøyen med Netanyahu.

David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel, er enig med Segal. Han tror ikke opposisjonens statsministerkandidater ville ført en like ekstravagant livsstil som Netanyahu, men det er ikke det eneste spørsmålet velgerne dømmer etter på valgdagen 17. mars.

“Etter David Ben-Gurion er Netanyahu den statsminister som har sittet lengst i Israels historie, så velgerne burde være skikkelig lei av ham nå. Han er ikke spesielt godt likt. En del av de hebraisk-språklige mediene gjør en daglig innsats for å forhindre at han blir gjenvalgt. Det er mange som mener han ødelegger forholdet mellom Israel og USA ved å insistere på å tale til Kongressen i åpen utfordring til Obama-administrasjonen. Men meningsmåling etter meningsmåling viser at Netanyahu er mer enn 10 prosentpoeng, ofte 20 prosentpoeng, foran Herzog som den foretrukne statsminister, med andre kandidater enda lengre bak,” skriver Horovitz.

Samtidig utelukker han ikke at det kan komme en radikal endring før 17. mars. Valgresultatene har vært overraskende tidligere.

Enn så lenge, til tross for Netanyahus livsstil, ser de israelske velgerne fortsatt på ham “som den minst dårlige kandidaten til å være statsminister”, avslutter Horovitz.



Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise