Netanyahu vil ikke etablere palestinsk stat

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

Mandag kom statsminister Benjamin Netanyahu med uttalelser som av israelske medier blir oppfattet som et brudd med hans tidligere anerkjennelse av tostatsløsningen. Uttalelsene ble gitt i et intervju med nyhetsnettstedet NRG, og Ha’aretz skriver at dette er å forstå som et forsøk på å samle høyresidens velgere om Likud, og dermed ta stemmer fra Naftali Bennetts Bayit Yehudi (Det jødiske hjem).

 

– Venstresiden stikker hodet i sanden

Netanyahu sa at dersom han blir gjenvalgt, vil det ikke bli opprettet en palestinsk stat.

– Jeg mener at enhver som går inn for å etablere en palestinsk stat og trekker Israel ut av territorier, gir bort territorium til radikale islamistiske angrep mot Israel, sa Netanyahu.

– Venstresiden har begravd hodet i sanden gang etter gang og ignorerer dette, men vi er realistiske og forstår det, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet hevdet Netanyahu at dersom Zionist Union vinner valget, ville de ”henge seg på det internasjonale samfunnet og gjøre det de krever, inkludert å stanse boligbygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og samarbeide med internasjonale initiativer til å trekke Israel tilbake til 1967-linjene”.

 

– Trenger Likud for å motstå internasjonalt press

Ifølge Times of Israels gjengivelse av det samme intervjuet, benyttet Netanyahu anledningen til å kritisere fredsforhandlingene i 1999 da Ehud Barak var statsminister. Barak ga tidligere i dag sin offentlige støtte til Herzogs statsministerkandidatur. Barak var villig til å gi bort alt, sa Netanyahu.

– Men med Guds hjelp ble Arafats hjerte forherdet, så han ville ha mer enn han ble tilbudt, sa han.

– Etter dette valget vil Israel stå overfor internasjonalt press om å trekke oss tilbake til 1967-linjene. Vi må etablere en sterk nasjonal regjering ledet av Likud for å kunne kjempe imot dette presset, appellerte han.

 

Forsvarer utbygging av Øst-Jerusalem

Under et valgkampbesøk i bydelen Har Homa i Øst-Jerusalem samme dag snakket Netanyahu om boligbyggingen i Øst-Jerusalem som en sikring av Israels sikkerhet mot utbredelsen av makten til radikale islamister i området. Ifølge New York Times sa Netanyahu at han i 1997 hadde beordret utbyggingen av Har Homa, som da var et ubebygd område, ”for å unngå at Betlehem skulle fortsette å utbre seg mot Jerusalem, og for å hindre et ”Hamastan” i fjellene like ved byen”. I dag består bydelen av om lag 4.000 leiligheter og 2.000 flere som er planlagt eller under bygging.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag