Den arabiske koalisjonen åpner for å støtte Herzog

De arabiske partienes fellesliste til Knesset-valget åpner mandag kveld for å støtte Isaac Herzog som statsminister.
Ayman Odeh er frontfigur for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)
Ayman Odeh er frontfigur for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)

Mandag kveld sier førstekandidaten på den arabiske felleslisten, Ayman Odeh, til Israel Radio at han ikke avviser muligheten for at felleslistens representanter kan komme til å slutte opp om Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet som statsminister.

Felleslisten består av tre arabiske antizionistiske partier samt det israelske kommunistpartiet. Listen ble dannet for at hvert av de små partiene skulle unngå å falle utenfor Knesset nå som sperregrensen er hevet til 3,25 prosent. På de siste meningsmålingene før valget i morgen ligger de an til å øke sin representasjon fra de 11 mandatene de til sammen har hatt i den siste Knesset-perioden, til 12 eller 13 mandater. Dermed kan de bli det tredje største partikoalisjonen etter valget, bak Zionist Union og Likud. Dersom de velger å gi sin støtte til en av de to rivaliserende statsministerkandidatene, kan det være svært betydningsfullt for dennes muligheter til å vinne fram.

Odeh sier at hans parti vil forsøke å bli representert blant annet i finanskomiteen, og ikke i utenriks- eller forsvarskomiteen, med det mål å bedre situasjonen til de israelske araberne.

Han presiserer overfor Jerusalem Post at det ikke vil være snakk om å gå i regjering sammen med Herzog, men om å være støtteparti for å kunne gi ham flertall i Knesset til å bli statsminister.

Tidligere på dagen sa Hanin Zoabi, en av de nåværende Knesset-representantene som står på den arabiske felleslisten, at hun og hennes kollegaer er i Knesset ”som en del av et palestinsk nasjonalt prosjekt”. Uttalelsen ble sendt på den libanesiske tv-stasjonen Al Miadin.

Les mer om dette og annet valgstoff på Times of Israels liveblog.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise