Den arabiske koalisjonen åpner for å støtte Herzog

De arabiske partienes fellesliste til Knesset-valget åpner mandag kveld for å støtte Isaac Herzog som statsminister.

Ayman Odeh er frontfigur for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)
Ayman Odeh er frontfigur for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag kveld sier førstekandidaten på den arabiske felleslisten, Ayman Odeh, til Israel Radio at han ikke avviser muligheten for at felleslistens representanter kan komme til å slutte opp om Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet som statsminister.

Felleslisten består av tre arabiske antizionistiske partier samt det israelske kommunistpartiet. Listen ble dannet for at hvert av de små partiene skulle unngå å falle utenfor Knesset nå som sperregrensen er hevet til 3,25 prosent. På de siste meningsmålingene før valget i morgen ligger de an til å øke sin representasjon fra de 11 mandatene de til sammen har hatt i den siste Knesset-perioden, til 12 eller 13 mandater. Dermed kan de bli det tredje største partikoalisjonen etter valget, bak Zionist Union og Likud. Dersom de velger å gi sin støtte til en av de to rivaliserende statsministerkandidatene, kan det være svært betydningsfullt for dennes muligheter til å vinne fram.

Odeh sier at hans parti vil forsøke å bli representert blant annet i finanskomiteen, og ikke i utenriks- eller forsvarskomiteen, med det mål å bedre situasjonen til de israelske araberne.

Han presiserer overfor Jerusalem Post at det ikke vil være snakk om å gå i regjering sammen med Herzog, men om å være støtteparti for å kunne gi ham flertall i Knesset til å bli statsminister.

Tidligere på dagen sa Hanin Zoabi, en av de nåværende Knesset-representantene som står på den arabiske felleslisten, at hun og hennes kollegaer er i Knesset ”som en del av et palestinsk nasjonalt prosjekt”. Uttalelsen ble sendt på den libanesiske tv-stasjonen Al Miadin.

Les mer om dette og annet valgstoff på Times of Israels liveblog.

Forrige artikkelNetanyahu vil ikke etablere palestinsk stat
Neste artikkelI dag går israelerne til valgurnene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/