Netanyahu vil ikke etablere palestinsk stat

Dagen før Knesset-valget sier statsminister Benjamin Netanyahu at det ikke vil bli etablert noen palestinsk stat i hans regjeringstid, fordi Vestbredden da vil falle i hendene på radikale islamister.
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

Mandag kom statsminister Benjamin Netanyahu med uttalelser som av israelske medier blir oppfattet som et brudd med hans tidligere anerkjennelse av tostatsløsningen. Uttalelsene ble gitt i et intervju med nyhetsnettstedet NRG, og Ha’aretz skriver at dette er å forstå som et forsøk på å samle høyresidens velgere om Likud, og dermed ta stemmer fra Naftali Bennetts Bayit Yehudi (Det jødiske hjem).

 

– Venstresiden stikker hodet i sanden

Netanyahu sa at dersom han blir gjenvalgt, vil det ikke bli opprettet en palestinsk stat.

– Jeg mener at enhver som går inn for å etablere en palestinsk stat og trekker Israel ut av territorier, gir bort territorium til radikale islamistiske angrep mot Israel, sa Netanyahu.

– Venstresiden har begravd hodet i sanden gang etter gang og ignorerer dette, men vi er realistiske og forstår det, fortsatte han.

I intervjuet hevdet Netanyahu at dersom Zionist Union vinner valget, ville de ”henge seg på det internasjonale samfunnet og gjøre det de krever, inkludert å stanse boligbygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og samarbeide med internasjonale initiativer til å trekke Israel tilbake til 1967-linjene”.

 

– Trenger Likud for å motstå internasjonalt press

Ifølge Times of Israels gjengivelse av det samme intervjuet, benyttet Netanyahu anledningen til å kritisere fredsforhandlingene i 1999 da Ehud Barak var statsminister. Barak ga tidligere i dag sin offentlige støtte til Herzogs statsministerkandidatur. Barak var villig til å gi bort alt, sa Netanyahu.

– Men med Guds hjelp ble Arafats hjerte forherdet, så han ville ha mer enn han ble tilbudt, sa han.

– Etter dette valget vil Israel stå overfor internasjonalt press om å trekke oss tilbake til 1967-linjene. Vi må etablere en sterk nasjonal regjering ledet av Likud for å kunne kjempe imot dette presset, appellerte han.

 

Forsvarer utbygging av Øst-Jerusalem

Under et valgkampbesøk i bydelen Har Homa i Øst-Jerusalem samme dag snakket Netanyahu om boligbyggingen i Øst-Jerusalem som en sikring av Israels sikkerhet mot utbredelsen av makten til radikale islamister i området. Ifølge New York Times sa Netanyahu at han i 1997 hadde beordret utbyggingen av Har Homa, som da var et ubebygd område, ”for å unngå at Betlehem skulle fortsette å utbre seg mot Jerusalem, og for å hindre et ”Hamastan” i fjellene like ved byen”. I dag består bydelen av om lag 4.000 leiligheter og 2.000 flere som er planlagt eller under bygging.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise