Netanyahu vil ikke etablere palestinsk stat

Dagen før Knesset-valget sier statsminister Benjamin Netanyahu at det ikke vil bli etablert noen palestinsk stat i hans regjeringstid, fordi Vestbredden da vil falle i hendene på radikale islamister.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag kom statsminister Benjamin Netanyahu med uttalelser som av israelske medier blir oppfattet som et brudd med hans tidligere anerkjennelse av tostatsløsningen. Uttalelsene ble gitt i et intervju med nyhetsnettstedet NRG, og Ha’aretz skriver at dette er å forstå som et forsøk på å samle høyresidens velgere om Likud, og dermed ta stemmer fra Naftali Bennetts Bayit Yehudi (Det jødiske hjem).

 

– Venstresiden stikker hodet i sanden

Netanyahu sa at dersom han blir gjenvalgt, vil det ikke bli opprettet en palestinsk stat.

– Jeg mener at enhver som går inn for å etablere en palestinsk stat og trekker Israel ut av territorier, gir bort territorium til radikale islamistiske angrep mot Israel, sa Netanyahu.

– Venstresiden har begravd hodet i sanden gang etter gang og ignorerer dette, men vi er realistiske og forstår det, fortsatte han.

I intervjuet hevdet Netanyahu at dersom Zionist Union vinner valget, ville de ”henge seg på det internasjonale samfunnet og gjøre det de krever, inkludert å stanse boligbygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og samarbeide med internasjonale initiativer til å trekke Israel tilbake til 1967-linjene”.

 

– Trenger Likud for å motstå internasjonalt press

Ifølge Times of Israels gjengivelse av det samme intervjuet, benyttet Netanyahu anledningen til å kritisere fredsforhandlingene i 1999 da Ehud Barak var statsminister. Barak ga tidligere i dag sin offentlige støtte til Herzogs statsministerkandidatur. Barak var villig til å gi bort alt, sa Netanyahu.

– Men med Guds hjelp ble Arafats hjerte forherdet, så han ville ha mer enn han ble tilbudt, sa han.

– Etter dette valget vil Israel stå overfor internasjonalt press om å trekke oss tilbake til 1967-linjene. Vi må etablere en sterk nasjonal regjering ledet av Likud for å kunne kjempe imot dette presset, appellerte han.

 

Forsvarer utbygging av Øst-Jerusalem

Under et valgkampbesøk i bydelen Har Homa i Øst-Jerusalem samme dag snakket Netanyahu om boligbyggingen i Øst-Jerusalem som en sikring av Israels sikkerhet mot utbredelsen av makten til radikale islamister i området. Ifølge New York Times sa Netanyahu at han i 1997 hadde beordret utbyggingen av Har Homa, som da var et ubebygd område, ”for å unngå at Betlehem skulle fortsette å utbre seg mot Jerusalem, og for å hindre et ”Hamastan” i fjellene like ved byen”. I dag består bydelen av om lag 4.000 leiligheter og 2.000 flere som er planlagt eller under bygging.

Forrige artikkelLivni gir avkall på statsministerstolen
Neste artikkelDen arabiske koalisjonen åpner for å støtte Herzog
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/