27-27 på valgdagsmålingene

Ifølge valgdagsmålingene kommer Netanyahu og Herzog jevngodt ut i Knesset-valget. Netanyahu erklærer seier. Zionist Union sier ingenting er avgjort. Sammensetningen av oppslutningen til de øvrige partiene gir Netanyahu gode sjanser til å lykkes med å danne regjeringskoalisjon, mener mange kommentatorer.

Valgdagsmålingene i snitt. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz).
Valgdagsmålingene i snitt. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz).

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Klokken 21 norsk tid stengte stemmelokalene etter dagens Knesset-valg i Israel.

Det er nå offentliggjort tre valgdagsmålinger, og gjennomsnittsresultatet av dem gir Netanyahus parti Likud og rivalen Zionist Union jevngodt resultat, med 27 mandater til hver. På meningsmålingene før helgen ledet Zionist Union med tre til fire mandater. På valgdagsmålingene ser vi at denne differansen er utjevnet, og at begge partier har fått større oppslutning enn på de tidligere målingene, på bekostning av de mindre partienes oppslutning.

Resten av partiene får følgende resultat på gjennomsnittet av valgdagsmålingene:

Den arabiske felleslisten – 13

Yesh Atid – 12

Kulanu – 10

Bayit Yehudi – 8

Shas – 7

United Torah Judaism (UTJ) – 6

Meretz – 5

Yisrael Beiteinu – 5

Yachad – 0 (resultat under sperregrensen)

Gjennomsnittet er regnet ut av Ha’aretz.

 

Mulige koalisjoner

Tallene innebærer at Netanyhu har de sterkeste mulighetene til å lykkes med å få med seg de støttepartiene han trenger for å danne en høyrekoalisjon, skriver Times of Israel.

Likud og Netanyahus førstevalg som koalisjonspartner, det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi, samt Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu, er de tre man kan være mest sikker på at kommer til å finne sammen. De får her til sammen 40 mandater, altså en tredjedel av Knessets 120 seter. Dermed er de avhengige av støtte fra to eller tre av de mindre partiene for å danne flertall med mer enn 60 mandater som støtter Netanyahu som statsminister. Den mest nærliggende løsningen er ifølge flere analyser i kveld at Netanyahu får med seg begge de ultraortodokse partiene (UTJ og Shas) samt sentrumspartiet Kulanu startet av tidligere Likud-politiker Moshe Kahlon. Det ville gi 63 mandater.

Herzogs muligheter til å bli statsminister er også til stede. Zionist Union har etter all sannsynlighet støtte fra venstrepartiet Meretz og sentrumspartiet Yesh Atid, med partileder Yair Lapid som ble avskjediget fra Netanyahus regjering i høst samtidig med Tzipi Livni, da statsministeren utlyste dette nyvalget. De tre har til sammen 45 mandater, og vil kunne danne flertall ved å få med seg Kulanu og minst ett av de to ultraortdokse partiene. Det kan også tenkes at de vil forsøke å få støtte fra den arabiske felleslisten. Da vil de ha nok med i tillegg å få med seg ett av de øvrige partiene.

En annen løsning som det spekuleres i, er om Likud og Zionist Union kan ende opp med å finne sammen i en samlingsregjering der de rullerer på statsministervervet, slik at vi får to år med Netanyahu og to år med Herzog. De har begge avvist denne muligheten i forkant av valget. Netanyahu sa senest i dag at det var uaktuelt for ham å gå i regjering med Arbeiderpartiet. Herzog sa søndag at han var “åpen for at Likud kan bli med i hans regjering”.

 

Begge tror på seier

Benjamin Netanyahu kaller resultatet på valgdagsmålingene ”en stor seier for Likud”. ”Mot alle odds er dette en stor seier for Likud, en stor seier for nasjonalistleiren som ledes av Likud, en stor seier for nasjonen Israel”, skriver han i en Facebook-post i kveld, ifølge Ha’aretz.

I en uttalelse fra Zionist Union understrekes det at ingenting er avgjort.

“Likud fortsetter å villede. Høyreblokken har krympet. Alt er mulig inntil de virkelige resultatene har kommet inn, og vi kan vite hvilke partier som har kommet over sperregrensen, og hvilken regjering som er mulig å danne. Alle spekulasjoner og erklæringer er premature. Et forhandlingsteam har blitt satt sammen for å danne en regjering under ledelse av Herzog”, skriver Zionist Union.

 

Les alt om Knesset-valget ved å klikke her

 

Her er resultatet av hver av de tre valgdagsmålingene

 

Channel 10:

Likud – 27

Zionist Union – 27

Den arabiske felleslisten – 13

Yesh Atid – 11

Kulanu – 10

Bayit Yehudi – 8

Shas – 7

United Torah Judaism (UTJ) – 7

Meretz – 5

Yisrael Beiteinu – 5

Yachad – 0 (resultat under sperregrensen)

 

Channel 1:

Likud – 27

Zionist Union – 27

Den arabiske felleslisten – 12

Yesh Atid – 12

Kulanu – 10

Bayit Yehudi – 9

Shas – 7

United Torah Judaism (UTJ) – 6

Meretz – 5

Yisrael Beiteinu – 5

Yachad – 0 (resultat under sperregrensen)

 

Channel 2:

Likud – 28

Zionist Union – 27

Den arabiske felleslisten – 13

Yesh Atid – 12

Kulanu – 9

Bayit Yehudi – 8

Shas – 7

United Torah Judaism (UTJ) – 6

Meretz – 5

Yisrael Beiteinu – 5

Yachad – 0 (resultat under sperregrensen)

 

Oppdatering: Yachad kommer likevel inn på en av målingene

Rundt midnatt natt til onsdag korrigerte Channel 1 sin valgdagsmåling. På deres måling er nå det nystartede nasjonalreligiøse høyrepartiet Yachad over sperregrensen, og får fire mandater i Knesset. Resultatene på den korrigerte målingen ser slik ut:

Likud – 27

Zionist Union – 26

Den arabiske felleslisten – 12

Yesh Atid – 11

Kulanu – 9

Bayit Yehudi – 8

Shas – 7

United Torah Judaism (UTJ) – 6

Meretz – 5

Yisrael Beiteinu – 5

Yachad – 4

Forrige artikkelMoshe Kahlon kan avgjøre Netanyahus skjebne
Neste artikkelOppsving for venstresiden, men ingen lett vei til regjeringsmakt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/