Netanyahu har startet forhandlinger

– Statsministeren planlegger å begynne umiddelbart med å sette sammen en regjering for å kunne komme i mål med oppgaven i løpet av to eller tre uker, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)
Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)

Uttalelsen ble sendt ut i en pressemelding onsdag morgen, etter at det ble klart at Likud gjorde et brakvalg og fikk inn 30 representanter i Knesset, mot Zionist Unions 24.

Netanyahu inviterer potensielle koalisjonspartnere til å starte samtaler umiddelbart om en ny regjering som forventes å få en nasjonalreligiøs profil, ifølge Jerusalem Post.

Les også: De seks største overraskelsene i valget

Allerede tirsdag kveld sa statsministeren at han hadde snakket med lederne for de partiene han planlegger å invitere inn i koalisjonen sin: Naftali Bennett fra Bayit Yehudi, Moshe Kahlon fra Kulanu, Avigdor Liberman fra Yisrael Beiteinu, Aryeh Deri fra Shas og United Torah Judaisms representanter Ya’akov Litzman og Moshe Gafni.

I sin tale valgnatten sa Netanyahu til Likud-tilhengerne at han har som mål ”å danne en sterk og stabil regjering, som vil kunne takle sikkerhetsmessige og sosialøkonomiske utfordringer”.

Onsdag erkjenner også Zionist Unions leder og statsministerkandidat Isaac Herzog at Netanyahu har vunnet valget. Times of Israel skriver at Herzog onsdag morgen ringte Netanyahu og gratulerte ham med valgseieren.

Netanyahu blir etter alt å dømme sittende som Israels statsminister for tredje periode på rad, og for fjerde periode totalt.

– Nasjonen har sagt sitt, og det må vi respektere, sa Herzog onsdag morgen.

– Uansett er Israels utfordringer og problemer fortsatt de samme, sa han, og la til at hans parti kommer til å arbeide for å kunne legge fram et ”sterkt og klokt” alternativ til Netanyahu.

Herzogs partner, Hatnua-leder Tzipi Livni, sa onsdag morgen at ”dette er en vanskelig morgen for oss og for alle som tror på vår visjon”, og at hennes parti vil ”fortsette å kjempe på vegne av Israels borgere for sosial rettferdighet, diplomati, likhet og demokrati, med håp og tro, for å opprettholde en jødisk og demokratisk stat som er trygg og rettferdig”.

Les alt om Knesset-valget ved å klikke her

Forrige artikkelDe seks største overraskelsene i valget
Neste artikkelHamas heiet på den arabiske felleslisten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/