Netanyahu har startet forhandlinger

Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)
Netanyahu erklærer seier på Likuds valgvake. (Foto: Skjermdump fra video på Netanyahus Facebook-side)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Uttalelsen ble sendt ut i en pressemelding onsdag morgen, etter at det ble klart at Likud gjorde et brakvalg og fikk inn 30 representanter i Knesset, mot Zionist Unions 24.

Netanyahu inviterer potensielle koalisjonspartnere til å starte samtaler umiddelbart om en ny regjering som forventes å få en nasjonalreligiøs profil, ifølge Jerusalem Post.

Les også: De seks største overraskelsene i valget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede tirsdag kveld sa statsministeren at han hadde snakket med lederne for de partiene han planlegger å invitere inn i koalisjonen sin: Naftali Bennett fra Bayit Yehudi, Moshe Kahlon fra Kulanu, Avigdor Liberman fra Yisrael Beiteinu, Aryeh Deri fra Shas og United Torah Judaisms representanter Ya’akov Litzman og Moshe Gafni.

I sin tale valgnatten sa Netanyahu til Likud-tilhengerne at han har som mål ”å danne en sterk og stabil regjering, som vil kunne takle sikkerhetsmessige og sosialøkonomiske utfordringer”.

Onsdag erkjenner også Zionist Unions leder og statsministerkandidat Isaac Herzog at Netanyahu har vunnet valget. Times of Israel skriver at Herzog onsdag morgen ringte Netanyahu og gratulerte ham med valgseieren.

Netanyahu blir etter alt å dømme sittende som Israels statsminister for tredje periode på rad, og for fjerde periode totalt.

– Nasjonen har sagt sitt, og det må vi respektere, sa Herzog onsdag morgen.

– Uansett er Israels utfordringer og problemer fortsatt de samme, sa han, og la til at hans parti kommer til å arbeide for å kunne legge fram et ”sterkt og klokt” alternativ til Netanyahu.

Herzogs partner, Hatnua-leder Tzipi Livni, sa onsdag morgen at ”dette er en vanskelig morgen for oss og for alle som tror på vår visjon”, og at hennes parti vil ”fortsette å kjempe på vegne av Israels borgere for sosial rettferdighet, diplomati, likhet og demokrati, med håp og tro, for å opprettholde en jødisk og demokratisk stat som er trygg og rettferdig”.

Les alt om Knesset-valget ved å klikke herGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag