Oppsving for venstresiden, men ingen lett vei til regjeringsmakt

MIFF viser deg trenden for de siste fem Knesset-valgene.
Utvikling for mandatene til de ulike blokkene i de siste Knesset-valgene. Tallene for 2015 er foreløpige tall, gjennomsnitt av valgdagsmålingene. (Grafikk: MIFF)
Utvikling for mandatene til de ulike blokkene i de siste Knesset-valgene. Tallene for 2015 er foreløpige tall, gjennomsnitt av valgdagsmålingene. (Grafikk: MIFF)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Valgdagsmålingene som ble publisert i Israel tirsdag kveld viste framgang for begge de to største partiene.

Ser man på blokkene i israelsk politikk, viser valget en betydelig framgang for venstresiden. Veksten kommer først og fremst på bekostning av sentrumspartiene og de religiøse partiene.

De neste par dagene vil det bli avklart hvem som får i oppdrag å danne regjering. Både Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu har muligheter, men det ser ut til at Netanyahu vil ha den letteste jobben. Han kan danne regjering om  han får med seg de religiøse partiene og bare ett av de to største sentrumspartiene.

For å danne regjering vil Herzog være avhengig av støtte fra Meretz, alle i Den arabiske felleslisten (noe som ikke er en selvfølge), de religiøse og minst ett sentrumsparti. Det er svært lite sannsynlig at han tar med Den arabiske felleslisten i en regjering. Dermed vil han trenge støtte fra Meretz, de religiøse og to av sentrumspartiene.

Mye tyder på at lederne i Yesh Atid (Yair Lapid) og Kulanu (Moshe Kahlon) kan avgjøre hvem som blir Israels neste statsminister.

  • Under er oppdatert graf etter at 99 prosent av stemmene er talt opp.
Slik har blokkene i israelsk politikk utviklet seg de siste årene. Endringen for venstre og sentrum fra 2013 til 2015 skyldes først og fremst at sentrumspartiet Hatnua (2013) har gått sammen med Arbeiderpartiet i Zionist Union og blir regnet i venstresidens blokk.
Slik har blokkene i israelsk politikk utviklet seg de siste årene. Endringen for venstre og sentrum fra 2013 til 2015 skyldes først og fremst at sentrumspartiet Hatnua (2013) har gått sammen med Arbeiderpartiet i Zionist Union og blir regnet i venstresidens blokk.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel27-27 på valgdagsmålingene
Neste artikkel– Vårt beste valg siden 1992
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise