Rivlin: – Netanyahu kan enkelt danne koalisjon

Israels president Reuven Rivlin mener valgdagsmålingene viser at Netanyahu innen kort tid vil kunne danne en regjeringskoalisjon, ifølge kilder i presidentens krets.

Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)
Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Kilder i kretsen rundt president Rivlin sier til Ynetnews.com at han egentlig ville foretrekke å be Netanyahu og Herzog om å danne samlingsregjering. Kildene sier Rivlin mener dette ville være det rette valget dersom man skal oppnå en sterk regjering, men at han ikke vil forsøke å tvinge dette på de to rivalene dersom de selv ikke ønsker det.

De samme kildene sier at ”presidenten leser valgdagsmålingene og forstår at Netanyahu har muligheten til å danne en koalisjon svært raskt”.

Kulanu-leder Moshe Kahlon kan komme til å avgjøre det hele. Han skal allerede ha fått telefoner fra både Netanyahu og Isaac Herzog, som begge ønsker seg hans støtte. Selv har han sagt at han ikke vil forplikte seg overfor noen av sidene før de endelige resultatene er klare.

Lederen for det ultraortodokse partiet Shas, Aryeh Deri, har også fått telefoner fra begge statsministerkandidatene tirsdag kveld. Partiet hans har tradisjonelt oftest støttet høyresiden, men fordi de har sterkt fokus på sosiale spørsmål, kan Herzog øyne håp om støtte fra dem. Deri har gått med på å møte begge kandidatene i morgen.

Netanyahu har også ringt Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. Det gjorde han i samme øyeblikk som stemmelokalene stengte og valgdagsmålingene hadde blitt kjent. I samtalen gratulerte Bennett Netanyahu med valgseier, og de to avtalte å starte forhandlinger om å danne en høyreregjering. Netanyahu varslet tidligere i dag at hans første henvendelse ville gå til Bennett.

 

Oppdatering:

Senere på kvelden sendte presidentens kontor ut en pressemelding der de benektet at Rivlin har sagt han foretrekker en samlingsregjering med Likud og Zionist Union. Rivlin har bare sagt at han ønsker at en ny regjering blir etablert så raskt som mulig, står det i pressemeldingen.

 

Les alt om Knesset-valget ved å klikke her

Forrige artikkelSe hvordan norske nettaviser dekker valgresultatet
Neste artikkel– Stor seier for Likud
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/