De tre mest sannsynlige regjeringene

Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar 2012. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

For å danne en regjering i Israel, trenger statsministeren støtte fra minst 61 av 120 Knesset-mandater. Valget 17. mars gir Benjamin Netanyahu mulighet til å danne flertall på ulike måter.

 

“De naturlige partnerne” – 67 mandater

Den mest naturlige koalisjonen for Benjamin Netanyahu er Likud (30), Kulanu (10), Bayit Yehudi (8), Shas (7), United Torah Judaism (6) og Israel Beiteinu (6).

Sentrumspartiet Kulanu ledes av en tidligere Likud-statsråd, og mange av velgerne er enige med Likud i mange saker. Bayit Yehudi er det nasjonalreligiøse partiet som ligger til høyre for Likud. Israel Beiteinu er Avigdor Liebermans parti, som i forrige periode stilte felles valgliste med Likud. De to religiøse partiene er svært interessert i å komme tilbake til regjering etter at de ble satt utenfor av Netanyahu forrige gang.

 

“Sentrum-høyre koalisjonen” – 65 mandater

Netanyahu kan også velge å bytte ut de religiøse partienes 13 mandater med de 11 mandatene til Yesh Atid. Den forrige regjeringen brøt sammen da Netanyahu ga sparken til finansminister Yair Lapid, leder for Yesh Atid. Det gjenstår å se om Lapid er villig til å gå tilbake i regjering med Netanyahu.

 

“Samlingsregjering” – 81 eller 77 mandater

Netanyahu har tidligere utelukket å gå i samlingsregjering med Zionist Union, så dette alternativet er nok mindre  sannsynlig enn de to andre. Men hvis de religiøse partiene eller sentrumspartiene selger seg for en alt for høy pris, i Netanyahus øyne, kan han vende seg til Isaac Herzog i Zionist Union.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag