De tre mest sannsynlige regjeringene

Benjamin Netanyahu kan sette sammen sin regjering på ulike måter. Det gir ham sterke kort i forhandlingene.

Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar 2012. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar. (Foto: GPO)

For å danne en regjering i Israel, trenger statsministeren støtte fra minst 61 av 120 Knesset-mandater. Valget 17. mars gir Benjamin Netanyahu mulighet til å danne flertall på ulike måter.

 

“De naturlige partnerne” – 67 mandater

Den mest naturlige koalisjonen for Benjamin Netanyahu er Likud (30), Kulanu (10), Bayit Yehudi (8), Shas (7), United Torah Judaism (6) og Israel Beiteinu (6).

Sentrumspartiet Kulanu ledes av en tidligere Likud-statsråd, og mange av velgerne er enige med Likud i mange saker. Bayit Yehudi er det nasjonalreligiøse partiet som ligger til høyre for Likud. Israel Beiteinu er Avigdor Liebermans parti, som i forrige periode stilte felles valgliste med Likud. De to religiøse partiene er svært interessert i å komme tilbake til regjering etter at de ble satt utenfor av Netanyahu forrige gang.

 

“Sentrum-høyre koalisjonen” – 65 mandater

Netanyahu kan også velge å bytte ut de religiøse partienes 13 mandater med de 11 mandatene til Yesh Atid. Den forrige regjeringen brøt sammen da Netanyahu ga sparken til finansminister Yair Lapid, leder for Yesh Atid. Det gjenstår å se om Lapid er villig til å gå tilbake i regjering med Netanyahu.

 

“Samlingsregjering” – 81 eller 77 mandater

Netanyahu har tidligere utelukket å gå i samlingsregjering med Zionist Union, så dette alternativet er nok mindre  sannsynlig enn de to andre. Men hvis de religiøse partiene eller sentrumspartiene selger seg for en alt for høy pris, i Netanyahus øyne, kan han vende seg til Isaac Herzog i Zionist Union.

Forrige artikkelPartileder ville gå av etter Knesset-valget
Neste artikkelBrende må legge ansvaret der det ligger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.