Netanyahu har fått flertall i Knesset

Det nystartede sentrumspartiet Kulanu vippet flertallsoppslutningen i Netanyahus favør i dag. Dermed er det formelt avgjort hvem som stiller seg bak Netanyahu, og som dermed er åpne for å bli med i den sittende statsministerens nye regjering.

Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)
Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Etter at Netanyahus parti Likud vant en overlegen valgseier med 30 mandater mot rivalen Zionist Unions 24 ved Knesset-valget tirsdag for seks dager siden, har det vært ventet at Netanyahu kom til å få i oppdrag å danne ny regjering. Det var imidlertid ikke like krystallklart hvilke partier som kom til å støtte opp om hans kandidatur og sørge for den nødvendige flertallsoppslutningen om ham som regjeringssjef. Dette har blitt klart i president Reuven Rivlins samtaler med de ulike partiene i går og i dag, ifølge israelske medier, blant andre Times of Israel og Jerusalem Post.

Resultatet er at 67 av de 120 Knesset-representantene gir sin støtte til Netanyahu. Det mest selvsagte er det gjelder de 30 mandatene fra hans eget parti Likud, og høyrepartiene Yisrael Beiteinu og Bayit Yehudis henholdsvis seks og åtte mandater. I tillegg har han fått støtte fra begge de ultraortodokse partiene: Shas med syv mandater og United Torah Judaism med seks mandater. Tungen på vektskålen ble sentrumspartiet Kulanu, som ble startet før dette valget av tidligere Likud-politiker Moshe Kahlon. Når deres ti mandater valgte å støtte Netanyahu, var flertallet sikret.

– Vi nominerer Netanyahu, og jo bredere koalisjonen blir, desto bedre er det, sa Kulanu-leder Moshe Kahlon til presidenten, etter å ha understreket at hans parti verken hører hjemme på høyre- eller venstresiden, men er ”sosialt orienterte, med mennesket i fokus”.

Bare Zionist Unions egne 24 mandater ga sin støtte til sin egen kandidat Isaac Herzog overfor presidenten.

Venstrepartiet Meretz med fem mandater og sentrumspartiet Yesh Atid med 11 mandater oppga at de ikke ville slutte seg til noen av de to kandidatene. Det samme gjorde Den arabiske felleslisten med 13 mandater. Disse partiene går dermed inn i opposisjon i Knesset.

Forrige artikkelMIFF lar norske ungdommer høre israelske ungdommers stemme
Neste artikkel– Vi valgte fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/