– Israels hånd er rakt ut i fred til palestinerne

Det sa Benjamin Netanyahu da han onsdag kveld formelt ble gitt i oppgave av presidenten å danne ny regjering.

Netanyahu får mandat av president Rivlin til å danne ny regjering i Israel. (Foto: GPO)
Netanyahu får mandat av president Rivlin til å danne ny regjering i Israel. (Foto: GPO)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

President Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu møtte pressen i presidentboligen i forbindelse med at det formelle mandatet til å danne ny regjering ble gitt Netanyahu onsdag kveld.

– Vår hånd er rakt ut i fred til våre palestinske naboer, sa Netanyahu ifølge israelske medier som Times of Israel.

– Men Israels folk vet at virkelig fred, og hele vår framtid, bare vil kunne sikres ved at Israel forblir sterkt. Israel kan bare møte sine mange utfordringer i regionen ved å være sterkt og stå samlet, la han til.

Disse kommentarene kommer mens spenningene er store mellom Israel og USA på grunn av atomforhandlingene med Iran, og etter at han like før valget uttalte at det ikke ville bli opprettet noen palestinsk stat i hans regjeringstid. Den siste uttalelsen har han utdypet og modifisert ved å forklare at han er åpen for en tostatsløsning, men at den nåværende situasjonen ikke gjør det realistisk å oppnå dette og samtidig kunne ivareta Israels sikkerhet. USAs president Obama har likevel rettet sterk kritikk mot ham for utsagnet.

 

Oppfordrer til bred og stabil koalisjon

President Rivlin uttalte at den nye regjeringen vil ha ansvaret for tre store oppgaver: Beskytte Israels relasjon med USA, stabilisere det politiske systemet i Israel og gjenopprette folkets tro på dette systemet, og gjenopprette den sosiale splittelsen som fant sted under valget.

Bakgrunnen for at Netanyahu får i oppgave å danne regjering, er at et flertall på 67 av de 120 Knesset-representantene har gitt ham sin oppslutning som statsministerkandidat. Rivlin oppfordret Netanyahu til å bygge en stabil og så bred som mulig koalisjon.

Rivlin bemerket i talen sin at det hadde vært en hard valgkamp der det ”falt kommentarer som ikke passer seg for en jødisk eller demokratisk stat”, og oppfordret Netanyahu til å jobbe for å reparere skadene dette har gjort.

– Det er viktig at ikke Israel igjen befinner seg i en situasjon der det er behov for nyvalg om to år fra nå, sa han.

Valget som ble avholdt 17. mars kom to år før tiden på grunn av sammenbruddet i den forrige koalisjonen i desember. Netanyahu avskjediget finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni, som nå begge tilhører opposisjonen.

 

Angrer kommentar om araberne valgdagen

Netanyahu svarte med å love lavere boligpriser og levekostnader, og å motvirke sosiale spenninger.

– Jeg ser på meg selv som statsminister for hver eneste en av dere, dere som har stemt på meg og dere som ikke har gjort det. Vi må legge valget bak oss, og fokusere på det som forener oss, sa Netanyahu.

De ”upassende kommentarene” Rivlin sikter til er etter alt å dømme det samme som han også kritiserte både tidligere i dag og flere andre ganger før valget, nemlig Netanyahus appell til Likud-sympatisører på valgdagen om å komme seg til stemmelokalene, fordi ”araberne blir busset inn i stort antall akkurat nå for å stemme”.

– Det er en velsignelse for demokratiet at vi har hatt høyere valgoppslutning enn på flere år. Ve oss om vi ser på oppfyllelsen av den demokratiske plikten til å stemme som en forbannelse eller noe som må advares mot. De som er redde for stemmer i valgurnene, vil til slutt få igjen steinkasting i gatene, sa Rivlin tidligere på dagen onsdag.

Netanyahu har uttrykt at han angrer kommentaren, og han har bedt de arabiske israelerne om unnskyldning.

I morgen begynner det offisielle arbeidet med å bygge en regjeringskoalisjon, selv om forhandlingene i praksis startet for flere dager siden. Tirsdag skal Kulanu-leder Moshe Kahlon ha blitt lovet drømmejobben som finansminister, og de andre aktuelle partnerne har også uttrykt sine krav og ønsker overfor Netanyahu.

Forrige artikkelIsrael fryser planarbeid for utbygging i Øst-Jerusalem
Neste artikkelTramper på det israelske flagget
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.noFølg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -