Moshe Kahlon blir finansminister

Partilederen for Kulanu får drømmen om å bli finansminister oppfylt når Netanyahu skal legge den nye regjeringskabalen. To andre partiledere kjemper om å bli forsvarsminister.

Moshe Kahlon blir Israels nye finansminister. (Foto: UK in Israel / Wikimedia Commons)
Moshe Kahlon blir Israels nye finansminister. (Foto: UK in Israel / Wikimedia Commons)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Onsdag kveld klokken halv ni norsk tid gir Israels president Reuven Rivlin formelt Benjamin Netanyahu i oppdrag å danne ny regjering, etter at 67 av de 120 Knesset-representantene har gitt ham støtte. Det formelle oppdraget gis etter at den sluttførte opptellingen av stemmene fra Knesset-valget har blitt lagt frem for presidenten av valgkomiteen i ettermiddag.

 

Kahlon bli finansminister

Deler av regjeringskabalen er allerede lagt, ifølge israelske medier som blant andre Ha’aretz.

Tirsdag bekreftet Netanyahu at han vil imøtekomme Moshe Kahlons ønske om å bli finansminister, etter at de to møttes til samtale for første gang på halvannet år. Kahlon var tidligere aktiv i Netanyahus parti Likud, og har vært kommunikasjonsminister under Netanyahu før, men så brøt han ut og startet Kulanu. Hans nye parti defineres som et sentrumsparti og vektlegger sosiale og samfunnsøkonomiske spørsmål. Det har ikke kommet fram hvilke flere departementer Kulanu vil kreve å få styre, men som den største av alliansepartnerne, med ti Knesset-mandater, er det ventet at de vil kreve solid innflytelse og inntil tre ministerposter.

 

Kamp om forsvarsministerposten

Det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi bekjentgjorde tirsdag at de vil kreve tre ministerposter i regjeringsforhandlingene. På ønskelisten står forsvarsdepartementet, utdanningsdepartementet og departementet for religiøse anliggender. Partileder og avtroppende økonomi- og handelsminister Naftali Bennett ønsker seg posten som forsvarsminister. Kilder innen Likud sier at de framsatte kravene er for store, og at det er urealistisk å oppnå mer enn to ministerposter nå som de er nede i åtte Knesset-mandater.

Lederen for høyrepartiet Yisrael Beiteinu, avtroppende utenriksminister Avigdor Lieberman, er også ute etter forsvarsministerstillingen. I samtale tirsdag skal Netanyahu ifølge Jerusalem Post ha svart Lieberman at han ikke vil la et så lite parti som hans, som bare fikk inn seks mandater, få en så sentral post som forsvarsministeren. To sentrale saker på Yisrael Beiteinus program for den kommende perioden er ifølge Ynetnews.com at de vil innføre dødsstraff for terrorister og at de vil øke boliglånsgrensen for unge familier til 90 prosent.

Selv om både Lieberman og Bennett har forsvarsministerposten som mål, er Likuds sittende forsvarsminister Moshe Ya’alon av mange oppfattet å være Netanyahus egen favoritt til å fortsette i stillingen.

 

De ultraortodokse vil også være med

Det ultraortodokse partiet Shas forventes også å stille krav i regjeringsforhandlingene. Partileder Aryeh Deri ønsker selv å få inneha postene som både religionsminister og innenriksminister.

Regjeringen kan inneholde maksimalt 18 ministre i henhold til lovgivning vedtatt av det avtroppende Knesset.

De offisielle regjeringsforhandlingene begynner i morgen, etter at Netanyahu har fått mandatet til det av presidenten.

Forrige artikkelObama hjalp Netanyahu til gjenvalg
Neste artikkelIsrael fryser planarbeid for utbygging i Øst-Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.noFølg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -