Trenger lenger tid til å danne regjering

Netanyahu skulle hatt en ny regjeringskoalisjon klar onsdag, men har i dag fått innvilget to ukers utsettelse av fristen.
Statsminister Benjamin Netanyahu sammen med president Reuven Rivlin da Netanyahu fikk oppdraget å danne regjering etter Knesset-valget i 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu sammen med president Reuven Rivlin da Netanyahu fikk oppdraget å danne regjering etter Knesset-valget i 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Flickr.com)

Mandag ba statsminister Benjamin Netanyahu president Reuven Rivlin om to ukers utsettelse på fristen for å danne ny regjering, og fikk innvilget forespørselen ifølge Jerusalem Post.

Den som etter et valg får i oppdrag av presidenten å danne ny regjering, har i utgangspunktet fire uker på seg til å komme i mål med oppdraget. Loven åpner for at det i løpet av denne perioden kan søkes om to ukers utsettelse dersom forhandlingssituasjonen er krevende, og det er denne muligheten Netanyahu i dag har benyttet. Dermed er den nye fristen for regjeringsforhandlingene onsdag 6. mai. Loven åpner ikke for ytterligere forlengelse, men sier at oppdraget om å danne regjering skal gis til en annen kandidat dersom den første ikke har klart det etter seks uker med forhandlinger.

Så langt har Netanyahu ikke inngått avtale med noen av partiene han fører koalisjonssamtaler med. Kilder i Likud sier det fortsatt er håp om at man kan inngå avtale med det nye sentrumspartiet Kulanu og de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism allerede i morgen, altså før den opprinnelige fristen. Etter det gjenstår å komme til enighet med høyrepartiene Bayit Yehudi og Yisrael Beiteinu. Bayit Yehudi, som står for religiøs zionisme, er provosert over at Netanyahu har tilbudt religionsdepartementet til de ultraortodokse, og trakk seg derfor fra forhandlingene mandag morgen ifølge en twitter-melding fra partileder Naftali Bennett.

Det spekuleres i om høyrepartienes harde forhandlinger kan komme til å ende med at Netanyahu til slutt går i koalisjon med rivalen Isaac Herzog og Zionist Union, som selv fastholder at de ønsker å være i opposisjon i Knesset.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise