– Jeg ble sjokkert over brutaliteten

Det sa statsminister Netanyahu til den etiopisk-israelske soldaten som ble offer for politivold for to uker siden.
Benjamin Netanyahu og den etiopisk-israelske soldaten Damas Pakada møttes mandag 4. mai. (Foto: GPO)

Etiopiske israelere samlet seg til demonstrasjoner i Tel Aviv søndag for å protestere mot det de hevder er en økende bølge av rasisme og politivold mot dem som minoritet. Demonstrasjonen på Rabin Square endte i voldelige sammenstøt, noe som er en sjeldenhet i det israelske samfunnet. En to uker gammel video som viser en politimann som umotivert går til angrep på en israelsk soldat av etiopisk opprinnelse, var med på å provosere fram de kraftige reaksjonene.

 

Skal iverksette handlingsplan

Dagen etter møtte statsminister Benjamin Netanyahu ledere fra det etiopisk-israelske miljøet og soldaten som var offer for voldshandlingen i videoen.

Etter disse møtene la Netanyahu fram en handlingsplan for å møte problemene den etiopiske minoriteten står i, ifølge Jerusalem Post. Planen skal ha blitt utviklet i løpet av det siste året, og nå skal Netanyahu selv lede en spesialkomité på tvers av departementene som skal iverksette implementeringen av planen. Politiet skal i tillegg granske anklagene om diskriminerende oppførsel overfor den etiopiske minoriteten.

 

Roste soldaten som ble voldsoffer

Da Netanyahu møtte soldaten Damas Pakada, sa han til den unge soldaten at brutaliteten i videoen av hadde sjokkert ham.

– Vi aksepterer ikke dette. Politiet behandler saken, og nå må ting forandre seg, sa Netanyahu og roste Pakada for å ha stått opp mot voldsbruken i gatedemonstrasjonen til tross for det han selv var utsatt for.

– Slik snakker en leder, sa Netanyahu, og omtalte Pakada som en ”mønstersoldat” som har blitt et eksempel for andre ved sine oppfordringer til å avstå fra vold og ved å si tydelig ifra om at Israel ikke må akseptere rasistiske holdninger, voldsskapende retorikk, at mennesker blir sett ned på eller at en IDF-soldat blir banket opp.

Netanyahu sa at det finnes dype problemer som må løses, og normer i samfunnet som må forandres. Han sa at aggresjonsutbruddet fra det etiopiske samfunnet var et resultat av genuin uro, og at ”vi skal bekjempe dette sammen”.

 

Soldaten: – Støtter demonstrasjonene, men ikke volden

Pakada sa at han støtter den senere tidens demonstrasjoner, og at han ville ha deltatt selv dersom han ikke hadde vært i tjeneste i forsvaret.

– Men jeg er imot volden, både når den er rettet mot politiet og når den er rettet mot sivile. Det er smertefullt å se utviklingen og konfrontasjonene mellom politiet og sivile, sa han.

– I mange år drømte det etiopiske samfunnet om å komme til Israel. Vi forsøker så godt vi kan å integrere oss i det israelske samfunnet, slik at vi blir anerkjent. Det etiopiske samfunnet kom til Israel via Sudan, og vi mistet mange av våre kjære [under den harde fotturen omkom tusenvis av etiopiske jøder]. Tiden har kommet for at vi må stå sammen i enhet. Vi kom ikke her for å slåss. Jeg håper dere vil handle mot diskriminering og rasisme, sa Pakada.

Politidirektør Yohanan Danino sa til Pakada at han er lei seg for det som skjedde, og at han umiddelbart suspenderte politimannen da han så videoen.

 

– Etiopiske israelere er israelere på alle måter

Netanyahu talte også til Knesset mandag, på nasjonalforsamlingens første sesjon etter valget. Der tok han også opp utfordringene de etiopiske israelerne møter.

– Vi vil kjempe med all vår makt mot fenomenet rasisme og diskriminering. Dersom vi har trodd at vi har gjort tilstrekkelig for å bekjempe dette problemet, har de siste dagenes hendelser lært oss at det finnes et dypere problem som krever mer ressurser og mer oppmerksomhet. Israelere av etiopisk opprinnelse er israelere på alle måter, sa han i talen, ifølge Ha’aretz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise