Netanyahu holder av utenriksministerjobben til Herzog

Israelske kommentatorer både på venstre- og høyresiden er overrasket over hvor dårlig Benjamin Netanyahu og Likud kom ut av regjeringsforhandlingene.

Benjamin Netanyahu taler på valgvaken til Likud. (Foto: Skjermdump fra i24news.com)
Benjamin Netanyahu taler på valgvaken til Likud. (Foto: Skjermdump fra i24news.com)

Dan Margalit, kommentator i den Netanyahu-vennlige avisen Israel Hayom, påpeker at valgresultatet ga store forventninger, men regjeringsforhandlingene magre resultater. «Ingen kunne forutse dette i sine verste marereritter.»

Margalit mener Netanyahu gjorde feil i å stenge døren for en allianse med Isaac Herzog og Arbeiderpartiet. Dermed kunne Netanyahus naturlige samarbeidspartnere på høyresiden presse mer ut av Likud i forhandlingene.

– For å styrke sin troverdighet hos sine velgere, tok han ikke så mye som én telefon til Isaac Herzog, skriver Margalit. Han mener Netanyahu burde gitt høyrepartiene og de religiøse partiene en mye kortere frist i forhandlingene, og brukt en samlingsregjering med Zionist Union som riset bak speilet.

Margalit er svært kritisk til at Netanyahu lot seg presse av Bayit Yehudi til å justisministerjobben til Ayelet Shaked.

 

Likud lot seg presse

Yossi Verter, kommentator i den venstreorienterte avisen Ha’aretz, understreker at Netanyahu måtte betale utpressingspriser for å få med sine «naturlige partnere» i regjeringen. Likud-partiet har måttet avgi så mange stillinger i regjeringen til andre partier at partiet sitter igjen med omtrent med samme antall porteføljer nå som i forrige periode – da de hadde ti færre mandater i Knesset.

– Prisen Netanyahu betalte for en smal regjering [støtte fra 61 Knesset-mandater] er den samme han måtte ha betalt for en nasjonal samlingsregjering med 85 Knesset-mandater. Ikke alle kan få til et stunt som det, kommenterer Verter.

 

Utenriksminister Netanyahu

Herb Keinon, kommentator i Jerusalem Post, skriver at Benjamin Netanyahu har beholdt utenriksministerstillingen for seg selv i et håp om å kunne gi den til Isaac Herzog i framtiden. Det har Netanyahus talsmann Nir Hefetz vært helt åpen om.

For israelsk utenrikstjeneste er det uheldig ikke å ha en dedikert utenriksminister, mener Keinon. Det er mulig at Israels tidligere ambassadør i Washington, Michael Oren, vil bli statssekretær i Utenriksdepartementet. Oren ble valgt inn i Knesset ved valget 17. mars som representant for Kulanu-partiet. Det er tydelig at dette eventuelt vil være et valg som Keinon ønsker velkommen.

Forrige artikkel– Dere bør være stolte av MIFF
Neste artikkelEuropeisk allianse for Israel etablert
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.