– Fullstendig uberettiget av Obama

Koalisjonslederen i Knesset mener USAs president hykler når han forskjellsbehandler Israel i sin kritikk.

Benjamin Netanyahu og Barack Obama under et møte i 2013. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Barack Obama under et møte i 2013. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I et intervju med The Atlantic, publisert torsdag, opprettholder USAs president Barack Obama den skarpe kritikken av Israels statsminister Benjamin Netanyahu som han kom med etter det israelske valget 17. mars. Han beskyldte Netanyahu for å undergrave demokratiet og gå imot Israels uavhengighetserklæring.

Bakgrunnen for kritikken var Netanyahus uttalelse om tostatsløsningen dagen før valget, og appellen til velgerne om å skynde seg til stemmelokalene ”fordi arabiske velgere drar i flokkevis til valglokalene”. Netanyahu har utdypet hva han mente med kommentaren om at en palestinsk stat ikke ville bli opprettet i hans regjeringstid. Han beklaget kommentaren om arabiske velgere gjentatte ganger i dagene etter valget. Likevel opprettholder fortsatt Obama sin sterke kritikk. Han mener slike kritiske uttalelser mot Netanyahu gir ham større tyngde og troverdighet når han forsvarer Israel på internasjonale arenaer i andre anledninger. Netanyahu må forstå at slike kommentarer får utenrikspolitiske konsekvenser for Israel, hevder Obama.

Lederen for posisjonspartiene i Knesset, Tzahi Hanegbi fra Netanyahus parti Likud, tar avstand fra Obamas rettferdiggjøring av kritikken. Ifølge Times of Israel sier han at Obamas kritikk av den israelske statslederen er fullstendig uberettiget.

– Det er utrolig at den amerikanske presidenten, presidenten for Israels mektigste allierte, synes det passer seg å rette kritikk mot oss når man ikke hører ett ord kritikk fra ham mot våre naboland om ulike temaer, som Iran. Det er landet med flest henrettelser, og han gjør en stor innsats for å oppnå forsoning med dem. Han trenger å se ting i proporsjoner, sier Hanegbi til Israel Radio.

Hanegbi sier Obamas kommentarer var ”rystende” og ”ikke lite hyklerske”.

I tillegg til å være leder for koalisjonen i Knesset, er Hanegbi leder for utenriks- og forsvarskomiteen.

Forrige artikkelGræsvik blokkerer MIFF
Neste artikkelFatah promoterer enstatsløsning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/