Første endring i regjeringen

Mandag valgte Netanyahu å bytte ut ministeren Benny Begin med Gilad Erdan, begge fra Likud. Erdan får ansvaret for flere departementer.

Likud-politiker Gilad Erdan er nyutnevnt minister. (Foto: Likud)
Likud-politiker Gilad Erdan er nyutnevnt minister. (Foto: Likud)

Gilad Erdan har vært i forhandlinger med statsministeren om hvilke poster han skulle få i den nye regjeringen, og resultatet ble klart den ellevte dagen etter at regjeringen ble innsatt. Erdan får ansvaret for kommunikasjon, sikkerhet, strategiske saker og diplomati, herunder Iran-forhandlingene.

Endringen i regjeringen ble vedtatt i Knesset med 58 mot 55 stemmer, ifølge Jerusalem Post og Times of Israel.

 

Tok poster fra Levin, Elkin og Steinitz

Turistminister Yariv Levin skal ha vært velvillig innstilt til å gi slipp på sikkerhetsdepartementet, mens integreringsminister Ze’ev Elkin motvillig måtte gi fra seg departementet for strategiske saker. Elkin skal ha bedt om å få Jerusalem-departementet som kompensasjon, noe Jerusalems ordfører Nir Barkat skal ha forsøkt å hindre. Yuval Steinitz skal heller ikke ha vært glad for å måtte gi fra seg ansvaret for diplomati og Iran-forhandlinger, ifølge Israel Radio. Rollen som kommunikasjonsminister sto åpen de første 11 dagene av regjeringsperioden. Erdan har hatt denne posten før, fra 2013 til 2014. Som sikkerhetsminister får Gilad Erdan etter alt å dømme også plass i det nasjonale sikkerhetsrådet.

 

Skal kjempe mot boikott og Iran-trusselen

Erdan skriver på Facebook at han er svært fornøyd med at han nå får ansvaret for kampene mot atomtrusselen fra Iran og den internasjonale BDS-bevegelsen (bevegelsen for boikott, tilbaketrekning av investeringer og sanksjoner overfor Israel). Han forklarer at årsaken til at det tok så lang tid å komme til enighet om hva han skulle gjøre i regjeringen, var at han ikke oppfattet Netanyahus opprinnelige tilbud som godt nok til at han ville kunne utgjøre en stor nok forskjell i satsingene på politi og innenlands sikkerhet.

Gilad Erdan er en 44 år gammel advokat fra Ashkelon. Han har jobbet i Likud siden 1990-tallet, vært Knesset-medlem siden 2003 og sittet i regjering siden 2009.

 

Begin må gå etter ti dager som minister

Som følge av Erdans inntreden i den nye regjeringen, får Benny Begin avskjed fra sin post som minister uten portefølje etter bare ti dager i stillingen. Dette begrunnes med at man ikke kan overstige det maksimale antallet ministre i en regjering.

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra Zionist Union kritiserer Netanyahu for å ”leke stolleken” med regjeringsposisjonene, og oppfordrer Kulanu-leder Moshe Kahlon til å trekke seg fra koalisjonen.

 

Delt utenriksmakt

Det er fortsatt ikke utnevnt noen utenriksminister i regjeringen. Ansvarsområdene som normalt sorterer under utenriksdepartementet er inntil videre spredt mellom seks personer:

– Benjamin Netanyahu har selv det øverste ansvaret for utenriksdepartementet.

– Statssekretær Tzipi Hotovely har ansvaret for den daglige ledelsen av departementet.

– Gilad Erdan får som fortalt ansvaret for diplomati, Iran og strategiske saker.

– Yuval Steinitz fortsetter å arbeide med Iran i en til to måneder som overgangsfase før dette ansvarsområdet overgis til Erdan.

– Innenriksminister Silvan Shalom er forhandlingsleder i konflikten med palestinerne.

– Yisrael Katz har ansvaret for etterretningsdepartementet.

Samtidig som regjeringsendringene ble gjort, byttet Netanyahu også ut direktøren i utenriksdepartementet, Nissim Ben-Shitrit, med Dore Gold.

Forrige artikkelBrende får en ny sjanse til å synge ut
Neste artikkelNetanyahu vil forhandle om bosetningene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/