Israels regjering kjemper for en “norsk lov”

Men venstresiden setter seg i mot. Vil Israel ligne litt mer på Norge før Knesset tar sommerferie i kveld?

Både Avigdor Lieberman og Benjamin Netanyahu applauderer
Både Avigdor Lieberman og Benjamin Netanyahu applauderer "den mini-norske loven". Dette bildet ble tatt da de applauderte Canadas statsminister Stephen Harper i januar 2014. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Når norske stortingsrepresentanter blir utnevnt til statsråder eller statssekretærer i regjeringen, får deres varamedlemmer fra egen valgkrets rykke opp som medlemmer av Stortinget. Når politikeren trer ut av regjeringen, kan han eller hun vende tilbake til sin plass i Stortinget.

I Norge er denne praksisen veletablert med bred politisk konsensus. I Israel er det nå full parlamentarisk strid om å innføre en lignende praksis i Knesset.

Regjeringen foreslår at juniorpartier som inngår i regjeringskoalisjonen kan la én av sine regjeringsmedlemmer oppgi sin plass i Knesset for at politikeren som stod på den første plassen på valglisten som ikke kom inn i Knesset ved sist valg kan rykke inn som Knesset-medlem. I israelske medier blir lovforslaget omtalt som “den mini-norske loven”.

Opposisjonen er imot å kopiere Norge, melder Jerusalem Post. De hevder at lovforslaget er designet for å gi jobb til fire personer [de fire juniorpartiene i dagens regjering], og mener at loven i hvert fall først bør implementeres etter neste valg.

– Lovforslaget er korrupt. Å kalle det “norsk” vil ikke gi det blondt hår og blå øyne slik at det ser bedre ut, sier Merav Michaeli, parlamentarisk leder for Zionist Union. Partikollega Yoel Hasson mener en norsk lov bør innføres fullt og helt dersom den skal innføres. Det vil si at hvert regjeringsmedlem må tre ut av Knesset.

Onsdag kveld starter Knessets sommerferie. Opposisjonen vil prøve å trekke ut debatten så lenge at en avstemning ikke kan bli avholdt i denne omgang. Dersom det kommer til avstemning, er det ventet at lovforslaget vil bli vedtatt. Det har støtte både fra regjeringspartiene, som i seg selv har flertall, og de seks mandatene til opposisjonspartiet Israel Beiteinu.

 

Oppdatering 30. juli

I løpet av plenumsbehandlingen i Knesset ble det klart at “den mini-norske loven” ble endret til en midlertidig forføyning, at tiltaket bare gjelder i denne Knesset-perioden. Flere av koalisjonspartiene har varslet at én av deres regjeringsmedlemmer vil trekke seg fra Knesset for å gi plass til neste person på valglisten. Det er uklart om Likud-ministre vil trekke seg, men den vedtatte teksten gir dem frihet til å gjøre det, skriver Ha’aretz.

Forrige artikkel– Israels arabere skal ikke tvinges til å synge Hatikva
Neste artikkelUlovlige bygninger i Beit El rives
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.