Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ultra-ortodoks minister

Helseminister Ya'akov Litzman. (Foto: Uri Lenz, Flash90)
Helseminister Ya'akov Litzman. (Foto: Uri Lenz, Flash90)
Ya'akov Litzman ble presset av høysterett til å ta steget opp fra statssekretær til minister.

Den norske debatten om Midtøsten pågår hele tiden, på Facebook, på miff.no, på debattsidene til mange aviser og mange andre steder. Når en deltar i debatten, går det ikke lenge mellom hver gang motparten kommer med at «de ortodokse jødene» er negative til Israel og støtter Israels fiender ut fra teologiske begrunnelser. I virkeligheten dreier det seg om små og stadig mindre grupper innenfor «haredim», også kalt ultra-ortodokse.

Hovedsynspunktet er at staten Israel bare kan opprettes av Messias, en slags profet og konge som skal skape fred for jødene og i verden. Dette var det vanlige synet blant mange religiøse jøder gjennom århundrene uten eget land. Derfor var de fleste og mest markante jødene i zionistbevegelsen, som skapte Israel ved politisk arbeid fra slutten av 1800-tallet av, lite religiøse.

I løpet av den tida Israel har eksistert, er stadig flere ultra-ortodokse blitt mer og mer positive til staten Israel, og de plasserer seg i økende grad på høyresida i politikken.

De ultra-ortodokse deltar i politikken og regjeringen. Men de siste tiårene har representanter fra United Torah Judaism unngått å være ministre. De har regnet som så at når man ikke er minister, har man mindre ansvar for alt det staten Israel vedtar i strid med deres oppfatning av jødisk religion. I stedet har de vært viseministre (det vi kaller statssekretærer) formelt sett, men i virkeligheten fungert som ministre. Dette har mange følt stadig mer kunstig, og nå har Høyesterett i Israel (som er langt mer aktive i politikk enn den norske) bestemt at den ultra-ortodokse visehelseministeren Ya’akov Litzman ikke kan fortsette i sin stilling uten at det også er en minister i departementet.

Statsminister Netanyahu bestemte seg da for å tilby Litzman ministerstillingen. Før han tok imot tilbudet, måtte dette godkjennes av Council of Torah Sages (råd av bibel-lærde), som har et slags overoppsyn med partiets politikk. Rådet godkjente det, og dermed ble Litzman forfremmet fra statssekretær uten minister over seg til å være ministeren.

 

Andre regjeringssaker

Det er flere departementer som i praksis er styrt av en viseminister. Statsminister Netanyahu er formelt sett utenriksminister, kommunikasjonsminister og minister for regionalt samarbeid også. Grunnen er at han håper å få flere partier med seg i regjeringen, og da må han ha ministerposter å friste dem med. Det har Høyesterett tydeligvis godtatt. Men helsedepartementet var ikke et forhandlingskort, men i virkeligheten et departement som det ultra-ortodokse partiet UTJ hadde fått og skulle beholde.

Ellers er Ofir Akunis, Knesset-medlem for Likud, utnevnt til minister for vitenskap, teknologi og romfart. (Israel har flere satellitter i bane rundt jorda.) Han erstatter Danny Danon, som er blitt Israels FN-ambassadør.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart